foto: zajecar.info
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 115 novoobrađena PCR i Ag uzorka, u poslednja 48 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još sedam (7) covid-19 pozitivne osobe ( 6 % od broja testiranih), dok je 1 osoba preminula.

Od ovog broja 3 osobe su ženskog i 4 muškog pola, starosti od 22 do 72 godine života.
Na devet (9) kontrolna testa imamo jednu (1) osobu koja je i dalje pozitivna na virus covid-19.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 24.363 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 111 ranije testiranih osoba. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 5.285 građana Zaječara (2.701 ženskog i 2.584 muškog pola). Od ovog broja, kod 5.206 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je 39 pacijenta ( 0 prijema i 0 otpusta). Nažalost, imali smo, u zadnja 24 h, jedan smrtni ishod pacijenta obolelog od covid-19 infekcije. Na kiseoničkoj potpori su 29 inficirane osobe. Na Infektivnom odeljenju (covid sistem) , preostalo je još 11 slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.
Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju“- kaže on.

Do juče je 35.290 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu od čega je 19.610 (43,5% punoletne populacije) primilo prvu vakcinu, a 15.680 (34,8% od punoletne populacije) je revakcinisano.

„Molimo sve sugrađane, posebno mlađu populaciju od 18 do 35 godina, koji nisu primili vakcinu, da to što pre učine, kako bi naš grad što pre izašao iz vanredne situacije i kako bi smo počeli da živimo i radimo bez straha od ugrožavanja svog i tuđih života. Očito je da je jedan, veliki, broj građana pad broja inficiranih shvatio kao “signal” za nepoštovanje mera koje su i dalje na snazi, UPRAVO ZBOG ONIH KOJI ODBIJAJU DA PRIME VAKCINU, i takvo ponašanje dovodi do naglih skokova broja inficiranih. Ukoliko ubrzo ne postignemo cifru vakcinisanih koja će dovesti do tzv. “kolektivnog imuniteta”, kada virus covid-19 više neće moći da se širi i mutira, rizikujemo da čitavo leto provedemo u stanju vanredne situacije, odlažemo brojne manifestacije koje nam predstoje i živimo normalnim životom kao pre pandemije. Zato Vas još jednom MOLIMO da iskoristite priliku i u našem Domu zdravlja, svakog dana od 08,00-20,00 sati, primite jednu od tri ponuđene vakcine“.poručio je Ničić.