foto: zajecar.info
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 191 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još pedesetsedam (57) covid-19 pozitivne osobe ( 29,8% od broja testiranih).

Dvadesetosam (28) novoinficirane osobe su ženskog pola i dvadesetdevet (29) muškog pola starosti od 1 do 80 godina života. Na sedam (7) kontrolna testiranja nema pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 33.579 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 124 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.394 građana Zaječara (3.298 ženskog i 3.096 muškog pola). Od ovog broja kod 5.854 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju smeštena je četrdesetšest (46) inficiranih osoba ( 3 prijema i 3 otpusta ) od čega je dvadesetpet (25) pacijenata na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju ima još četiri (4)slobodna mesta. Na Odeljenju produžene nege i lečenja smešteno je sedam (7) covid-19 inficiranih osoba (2 prijema i 0 otpusta) kojima je neophoda hospitalizacija i niko nije priključen na kiseonik. Na ovom odeljenju ostalo je još 13 slobodnih mesta za hospitalizaciju covid potitivnih osoba. MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo. Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“.- kaže Ničić.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 47.202 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.462 građana (49,82% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.469 građana (47,62% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 3.271 građana (7,25%).