Foto: Zaječar Online
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško NIčić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 77 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još dvadesetdva (22) covid-19 pozitivnu osobu ( 28,6% od broja testiranih).

Četrnaaest (14) novoinficiranih osoba su ženskog pola i osam (muškog pola starosti od 9 do 87 godina života. Nije bilo kontrolnih testiranja.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 33.178 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 124 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.265 građana Zaječara (3.236 ženskog i 3.029 muškog pola). Od ovog broja kod 5.790 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju smeštena je pedeset (50) inficiranih osoba ( 5 prijema i 5 orevida na Odeljenje produžene nege) od čega je dvadesetsetpez (25) pacijenata na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju nema više slobodnih mesta. Na Odeljenju produžene nege i lečenja smešteno je pet (5) covid-19 inficiranih osoba kojima je neophoda hospitalizacija i niko nije priključen na kiseonik. Na ovom odeljenju ostalo je još 15 slobodnih mesta za hospitalizaciju covid potitivnih osoba. MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo. Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“.- kaže Ničić.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 46.747 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.391 građana (49,66% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.419 građana (47,51% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 2.937 građana (6,51%).