Foto: Zaječar Online
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško NIčić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 173 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još pedesetčetiri (54 ) covid-19 pozitivnu osobu ( 31,2% od broja testiranih), dok je jedna osoba preminula.

Dvadesetšest (26) novoinficiranih osoba su ženskog pola i dvadesetosam (28) muškog pola starosti od 1 do 88 godina života. Na tri (3) kontrolnih testiranja nemamo covid-19 pozitivnih osoba. Juče je testirano 42 osobe od čega 7 komercijalno.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 32.947 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 124 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.200 građana Zaječara (3.196 ženskog i 3.004 muškog pola). Od ovog broja kod 5.741 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je četrdesetčetiri (44) obolelih ( 3 prijema i 3 otpusta) od čega je dvadesetsedam (27) pacijenata na kiseoničkoj podršci.
Jedan (1) pacijent inficiran ovim virusom, nažalost, je preminuo dok je jedan (1) prebačen u covid-19 bolnicu u Kruševcu. Na Infektivnom odeljenju (covid sistem) , preostalo je još 6 slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije. MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo.
Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“.kaže Ničić.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 46.624 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.366 građana (49,61% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.409 građana (47,48% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 2.849 građana (6,32%).