foto: zajecar.info
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 170 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još četrdesetpet (45) covid-19 pozitivne osobe ( 26,5% od broja testiranih), dok su 2 osobe preminule.

Dvadeset (20) novoinficiranih osoba je ženskog pola i dvadesetpet (25) muškog pola starosti od 7 do 91 godine života. Na osam kontrolnih testiranja nema covid-19 pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 35.190 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 125 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.889 građana Zaječara (3.564 ženskog i 3.325 muškog pola). Od ovog broja kod 6.202 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).Na Infektivnom odeljenju smeštena je četrdesetdevet (49) inficiranih osoba ( 4 prijema , 0 otpusta ) od čega je dvadesetdevet (29) pacijenta na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju ima još 1 slobodno mesto. Na Odeljenju produžene nege i lečenja smešteno je osamnaest (18) covid-19 inficiranih osoba ( 2 prijema i 1 otpust) kojima je neophoda hospitalizacija a dva (2) pacijenta su na kiseoničkoj podršci. Na ovom odeljenju ostalo je još 2 slobodna mesta za hospitalizaciju covid pozitivnih osoba. Nažalost, na Infektivnom odeljenju imali smo jedan (1) i na Odeljenju produžene nege i lečenja jedan (1) smrtni slučaj, u poslednjih 24 h, a kao posledicu infekcije virusom covid-19. Jedna osoba transportovana je na dalje lečenje u višu ustanovu“.kaže Ničić i dodaje:

„MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo.
Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 48.699 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.663 građana (50,27% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.646 građana (48,01% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 4.390 građana (9,74%).