Reklame

U subotu 20. novembra sa početkom u 10 časova u selu Mali Izvor, kod stare zgrade Zadruge, pored magistralnog puta Zaječar – Knjaževac, biće održan protest protiv otvaranja kamenoloma nadomak tog sela, saopštavaju organizatori.

Prema njihovim rečima razlog protesta leži u tome što je Skupština grada Zaječara 16. septembra donela Odluku o otvaranju kamenoloma površine 29 hektara, na obroncima Stare Planine, na samo kilometar od sela, a potom su gradske vlasti pokrenule proceduru realizovanja ovog projekta, navode oni.

„Meštani su veoma uznemireni ovom odlukom, i potpisali su peticiju protiv otvaranja kamenoloma, kojoj su se pridružili i građani Zaječara poreklom iz Malog Izvora, kao i građani koji imaju posede u tom delu. Peticiju smo predali gradskim vlastima, tačnije gradonačelniku i gradskom arhitekti“ističu organizatori.

Oni takođe navode da meštani i ostali građani sa teritorije grada Zaječara, poštovaoci ruralnih sredina, prirode Stare Planine, reagovali su i velikim brojem primedbi tokom zakonske procedure ranog javnog uvida u planirani projekat kamenoloma.

Prema rečima Slobodana Petrovića iz Malog Izvora, jednog od organizatora protesta, osim meštana Malog Izvora i drugih građana sa teritorije grada Zaječara dolaze i predstavnici drugih mesta u Srbiji koja imaju problema sa kamenolomima, kao i aktivisti ekoloških organizacija sa teritorije Srbije.