Izvor: Screenshot/ Twitter / Video

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da će i ove subote, počev od 14 časova, organizovati blokadu puteva na različitim lokacijama širom Srbije. Istovremeno, advokatski protestni odbor najavljuje da će u 12 sati održati protest ispred Generalnog sekratrijata predsednika Srbije i poručuje da su zakazali protest za isti dan da bi se „advokati pridružili narodu i da bi pokazali da su uz njih“.

SEOS je naveo da i dalje izražava neslaganje s planiranjem otvaranja većeg broja rudnika litijuma, Zakonom o referendumu, Zakonom o eksproprijaciji, privatizacijom i intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa.

„Predsednik Aleksandar Vučić je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. Reč se mora držati, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje. Pozivamo građane Srbije da nam se pridruže i podrže ovu akciju. Ovoga puta blokade će trajati duže od jednog časa i biće na širem području Srbije“, stoji u saopštenju.

SEOS je pozvao policiju da zaštiti narod od svakog nasilja i da spreči incidente.

„Predsednik Vučić je juče indirektno najavio na konferenciji za štampu da pripadnici MUP-a neće reagovati, a pojedina udruženja bliska vlasti pozivaju na nasilje i time još više dižu tenziju. U tom svetlu, ističemo da će građani mirno i dostojanstveno izraziti svoje nezadovoljstvo, a za svaki eventualni incident biće odgovorna vlast koja nema sluha da razume brigu naroda za opstanak Srbije, već ga bahato ponižava i preti reakcijom policije“, naglašeno je u saopštenju.

Ekološka udruženja zahtevaju da se utvrdi odgovornost svih učesnika incidenta na mostu u Šapcu i da se pohapse „inicijatori i egzekutori“.

I advokati protestuju

Advokatski protestni odbor najavio je danas na konferenciji za novinare da će 4. decembra u 12 sati održati protest ispred Generalnog sekratrijata predsednika Srbije, na Andrićevom vencu, između ostalog i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Advokat Miroslav Živković podsetio je da advokati već protestuju zbog „kriminalnog stava“ sudije Dragiše Slijepčevića i Građanskog odeljenja Viskokog kasacionog suda, ali da su u razloge protesta sada uvrštena i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Dodao je da advokati stoje na strani građana koji su se pobunili zbog tih zakona i blokirali ulice i naveo da protesti moraju da budu takvi da se zaustavi primena ovih zakona „štetnih po građane, na bilo koji način“.

Advokatica Sarah El Sarag istakla je da novi Zakon o eksproprijaciji proširuje pojam „javnog interesa“, i da se postavlja pitanje zbog čega je toliko proširen i zašto se zasniva na međunarodnim ugovorima i zašto je strani investitor dobio pravo da prihvati rizik da nisu rešeni svojinsko-pravni odnosi i stambeni odnosi stanova u državnoj svojini i onih za koje ne postoje nosioci stanarskog prava.

Ona je dodala da to znači da, pored zauzeća zemlje zbog javnog interesa, postoji i mogućnost rušenja zgrada i upozorila da je rok sa 90 dana smanjen na 15 dana, jer su postupci hitni.

Navela je da zato postoji mogućnost da građanin vodi ostavinsku raspravu a da uopšte nije obavešten o tome da je Vlada njegovu nepokretnost proglasila za pokretnost od javnog interesa, i da je jedini način da se to sazna ili odlazak u katastar ili kupovina „Službenog glasnika“, jer se ta rešenja u njemu objavljuju.

Dodala je i da Zakon o eksproprijaciji nalaže da građanin mora da napravi sporazum o visini naknade, i da ukoliko za dva meseca ne ugovori cenu sa budućim investitorom, nadležni organ upućuje predmet nadležnom sudu u vanparničnom postupku, koji je takođe hitan, iako praksa pokazuje da takvi postupci traju i po 10 i 20 godina.

Advokat Nikola Živulović rekao je da je Zakon o refendumu je upitan jer je tako bitan zakon morao da ima dugu javnu raspravu, dok je ona u slučaju ovog, ali Zakona o eksproprijaciji trajala samo 20 dana, što je zakonski minimum.

Ukazao je da je zakonska obaveza da dok postoji rasprava o Zakonu o parničnom postupku taj zakon mora da bude dostupan na e-Upravi, „što trenutno nije slučaj“.

Živulović je naglasio da je zaključak da vlast uopšte ne interesuje mišljenje ni javnosti, ali ni struke, jer advokatske komore nisu uključene u izradu tih zakona iako bi o njima trebalo da daju svoje mišljenje.

Ocenio je da unutar advokatskih komora postoje „strukture“ koje su se „slizale“ sa vladajućom strankom.

Dodao je da „predsednica Advokatske komore Srbije svesno radi protiv interesa advokata“ i da dva člana Upravnog odbora koji su „sa stanovišta većine advokata praktično ispostava dve vladajuće stranke“.

Novi protest advokata zakazan je za subotu 4. decembar, a advokatica Sarah El Sarag iz Advokatskog protestnog odbora rekla je da je on zakazan na isti dan kada su najavljene blokade saobraćaja zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji upravo iz razloga da bi se advokati pridružili narodu i da bi pokazali da su uz njih.

Izvor: N1

Reklame