Foto: Screenshot youtube Al Jazeera Balkans

Pre samo nedelju dana u majdanpečkoj opštini je bilo 35 osoba aktivno zaraženih kovidom 19, prošle subote je u kovid ambulanti Doma zdravlja u Majdanpeku bilo svega pet pregleda i u tom trenutku su dva pacijenta iz ove opštine bila hospitalizovana u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj aktivno zaraženih se za nedelju dana više nego udvostručio i danas ih je 89, hospitalizovano je šest pacijenata, a na kućnom lečenju nakon otpusta su četiri lica. U kovid ambulanti juče je evidentirana 31 poseta od čega su čak 25 bili prvi pregledi, saznaje Danas od direktora majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragana Fudulovića.

– Sada na naplatu dolazi neodgovorno ponašanje, slavska i sva druga okupljanja, koje se vidi kroz znatno veći broj poseta kovid ambulanti i broj zaraženih korona virusom. Neodogovorno ponašanje prisutno je i kod jednog dela potvrđeno zaraženih koji  iako treba da budu u izolaciji, šetaju gradom ne shvatajući da njihova neodgovornost skupo može da košta ne samo njih nego i druge ljude koje mogu da zaraze. – kaže za Danas dr Dragan Fudulović, najavaljujući da će od ponedeljka u kovid ambulanti u Majdanpeku raditi dve ekipe od 7 do 21 sat kako bi svima, kojima je potrebna pomoć, ona bila pružena na adekvatan način i sa što manje čekanja.

Prema poslednjem izveštaju ovdašnjeg Doma zdravlja,  a radi se o preseku za jučerašnji dan, korona virus je testiranjem  potvrđen kod još 16 osoba, i od 89 aktivno zaraženih 49 ih je u Majdanpeku, 20 u Donjem Milanovcu i pripadajućim selima, 19 u Rudnoj Glavi i jedan u Leskovu. U trećem talasu odnosno od polovine oktobra na području opštine Majdanpek registrovano je 118 slučajeva zaraze virusom i do sada je izlečeno 29 pacijenata. Oboleli iz majdanpečke opštine sa kliničkom slikom koja zahteva bolničko lečenje transportuju se najčešće u tercijararne zdravstvene ustanove u Nišu koji je udaljen 200 km jer Opšta bolnica u Majdanpeku nije u kovid sistemu.

U poređenju sa opštinama u okruženju u majdanpečkoj je manje zaraženih među zdravstvenim radnicima. Naime, u Majdanpeku su korona virusom inficirana dva zdravstvena radnika koji su na kućnom lečenju. U susednom Boru je među zaraženima 30 zdravstvenih radnika Opšte bolnice, pri čemu je četvoro na bolničkom lečenju,a ostali u kućnoj izolaciji, dok su u Zdravstvenom centru Kladovo virusom inficirano tri lekara, 13 medicinskih sestara i četiri nemedicinska radnika.

Izvor: Danas