foto: pozorište
Reklame

U okviru 37. Sabora frulaša u Grljanu, sinoć je održano veoma uspešno predfestivalsko veče na kome je učestvovalo 6 KUD-ova iz: Vražogrnca, Halova, Zvezdana, Gradskova, Koprivnice i Gamzigrada.  Učesnike programa i veliki broj posetilaca manifestacije pozdravila je Elena Matković, gradska većnica za kulturu. Kulturno-umetničkom programu predhodio je veliki defile učesnika kroz selo.  

Jedna od najstarijih smotri u Srbiji, Sabor frulaša u Grljanu, nastavlja se večeras učešćem takmičara na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima: frula, okarina, duduk, gajde, kaval, dvojnice i klanet, u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina. Odluke o najboljim izvođačima na pojedinačnim tradicionalnim duvačkim instrumentima doneće tročlani žiri u sastavu: Zoran Katić, etnokoreolog, Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Vitomir Stanojević, poznati frulaš. Najbolji učesnici biće selektovani za Sabore narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli i Gornjem Milanovcu.

U  revijalnom delu programa  nastupiće GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD-ovi „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i pevač tradicionalnih pesama iz Grljana Ljubinko Todorović. Početak kulturno-mtničkog programa je u  20.00h.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame