Foto: Pixabay

U Nemačkoj je podneto 185 građanskih tužbi protiv proizvođača vakcina protiv koronavirusa. Podnosioci tužbi tvrde da im je zdravlje oštećeno zbog vakcinacije.

Prema podacima advokata, širom Nemačke je podneseno najmanje 185 građanskih tužbi zbog navodne štete uzrokovane vakcinacijom protiv koronavirusa. Dve advokatske kancelarije u Diseldorfu i Vizbadenu zastupaju 135, odnosno 50 tih predmeta. Tužbe su podnesene protiv četiri glavna proizvođača vakcina protiv koronavirusa: Bajonteka (BioNTech), Moderne, Astra Zeneke (AstraZeneca) i Džonson&Džonsona (Johnson & Johnson).

Ključna je veza između vakcinacije i oštećenja

Svaka slučaj mora da obrađuje pojedinačno ili će uslediti nagodba. U svim tim tužbama je ključno pitanje uzročno-posledične veze: postoji li veza između vakcinacije i štete? Prema mišljenju pravnika i medicinara, o ovom pitanju će na kraju odlučiti veštaci.

Advokat iz Diseldorfa Tobijas Ulbrih očekuje „bitku sudskih veštaka“ – ako sudovi odmah na početku ne donesu „presudu koja će zastrašiti“ podnosioce tužbi, rekao je on novinskoj agenciji dpa.

Prvo suđenje bi trebalo da počne 28. aprila u Okružnom sudu u Frankfurtu. Na optuženičkoj klupi će se naći proizvođač vakcina Bajontek iz Majnca.

Tužiteljika je žena koja tvrdi da je pretrpela oštećenje srca kao posledicu vakcinacije protiv kovida-19. Žena, koja se, prema rečima njenog advokata, i sama bavi medicinskom profesijom, želi da ostane anonimna.

Bajontek: Pažljivo proveriti svaki slučaj
Iz Bajonteka naglašavaju da „do sada ni u jednom od slučajeva koje su ispitali nije dokazana uzročna veza između opisanih zdravstvenih oštećenja i vakcinacije njihovom vakcinom“.

„Svoju odgovornost kao proizvođača vakcina shvatamo veoma ozbiljno“, rekla je portparolka Bajonteka.

Pažljivo se ispituje svaki slučaj u kojem su podnete tužbe protiv te kompanije. Preduslov je, međutim, da advokati dostave dovoljno dokumenata.

„Kada procenjujemo slučaj, da bismo ocenili postoji li uzročno-posledična veza ili ne, možemo da se oslonimo isključivo na medicinske činjenice. Nažalost, upravo toga veoma često nema“, rekao je advokat.

Odgovornost snosi onaj ko je napravio grešku
Za vakcine protiv koronavirusa principijelno važe ista pravila o odgovornosti kao i za druge lekove, prema nemačkom Zakonu o lekovima ili Zakonu o odgovornosti za proizvode. Proizvođač se može smatrati odgovornim ako postoji greška u samom proizvodu. Ali, ako je na primer došlo do greške u davanju leka, onda je odgovorna osoba koja je vršila vakcinaciju.

Advokatska kancelarija iz Diseldorfa, kako je navedeno, imala je oko 3.000 upita, koji su rezultirali sa 810 mandata, a od toga je njih 135 rezultiralo tužbama.

Iz advokatske kancelarije iz Vizbadena kažu da su imali 850 mandata i 50 tužbi. I ova advokatska kancelarija je odbacila stotine slučajeva, ocenivši da nemaju šanse na sudu.

Prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, ove dve advokatske kancelarije zastupaju većinu onih koji su spremni da podnesu tužbu.

Izvor: N1

Reklame