Opusteo gradski trg, foto: Glas Zaječara

Komesarijat za izbeglice i migracije (KIRS) i globalni programi Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ i „Migracije za razvoj“ koje u Srbiji sprovodi GIZ, koje pružaju podršku opštinama Bor, Majdanpek i Negotin u izradi Lokalnog Akcionog Plana za upravljanje migracijama (LAP) objavili su da je u Južnoj i Istočnoj Srbiji za devet godina broj stanovnika opao za 19 odsto.

Teme sastanaka, kako javljaju, bile su i saradnja sa dijasporom, zatim tzv. urodnjavanje aktivnosti i politika i uređivanje iregularnih migracija, navodi Daniela Kostadinova, projektna menadžerka u GIZ-u, pojašnjavajući da aktivnosti obuhvataju obuku timova u svakoj lokalnoj zajednici koji će raditi na izradi LAP, dok nakon obuke, sledi konsultantska podrška projektnom timu.

Kostadinova navodi podatke iz Strategije o ekonomskim migracijama Republike Srbije za period 2021 – 2027, koja je, uz podršku programa „Migracije i dijaspora“ usvojena u januaru 2020. godine, a koji govore da je u seoskim naseljima Južne i Istočne Srbije stanovništvo za devet godina smanjeno za 19 odsto, što predstavlja ozbiljan problem za dalji razvoj opština.

Takođe, različita istraživanja ukazuju na to da se godišnje iz Srbije iseli 30.000-60.000 lica, a najnoviji izveštaj Svetske Banke navodi da je iz Srbije u poslednje dve decenije emigriralo 14 procenata stanovništva.

Ekonomske migracije, međutim, ukoliko se njima dobro upravlja, imaju značajne pozitivne strane. Finansijske i filantropske doznake dijaspore, zatim prenos znanja, veština i inovacija stečenih u inostranstvu, doprinos ekonomskom rastu matice kroz investicije i povezivanje pripadnika dijaspore sa domaćom privredom, samo su neke od njih, saopštili su.

Izvor: Danas

Reklame