Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU), i ove godine biće obeležen brojnim manifestacijama u Srbiji.

Delegacija EU u Srbiji pripremila je, u saradnji sa DAH Teatrom, umetnički karavan „Evropa je ovde“ koji će od danas do 30. maja proći kroz 11 gradova Srbije.

EU delegacija i DAH Teatar povezaće umetnike i građane iz Evrope i sa stanovnicima Novog Sada, Niša, Subotice, Vršca, Pirota, Valjeva, Užica, Negotina, Kragujevca i Kraljeva.

Na trgovima tih 11 gradova biće postavljena vrata iza kojih će građane čekati umetnici iz evropskih gradova.

Prva vrata danas će biti otvorena u Beogradu, a umetnici će se smenjivati na svakih sat vremena, kako bi publika tokom dana mogla da zaviri u različite gradove EU i da se upozna sa njima.

U karavanu će učestvovati umetnici i umetničke trupe iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije, Rumunije.

Među njima su međunarodna pozorišna grupa Teatar OM iz Danske, umetnički kolektiv Voa Polifonik iz Marseja, amsterdamska organizacija ZID Teatar, međunarodni centar za umetnost i ravnopravnost Smešing tajms iz Irske, narativni cirkus Jana Korb iz Nemačke, rumunsko pozorište Radu Stanca.

U parku Manjež, u ciklusu Bioskop na otvorenom, večeras će biti prikazan islandski film „Poslednji i prvi čovek“ (Last and the first man) iz 2020. godine, zasnovan na istoimenom naučno-fantastičnom romanu britanskog pisca Olafa Stapledona iz 1930. godine.

Film ukazuje i na evropski značaj spomenika nastalih na prostoru Balkana kao obeležje na Drugi svetski rat, ali ih iznova iščitava i postavlja na značajno mesto na evropskoj kulturnoj mapi, u kontekstu spomenika iz budućnosti.

Organizatori projekcija su Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Međunarodni evropski pokret (EMI), kao i prethodnih godina.

Zbog pandemije korona virusa većina njihovih aktivnosti biće onlajn, poput Kviza Foruma mladih i kampanje Zajedno za Evropu.

EPuS će večeras u parku Manjež imati i štand sa promotivnim materijalima koji će posetiocima pružiti više informacija o EU i njenoj istoriji i kulturi.

Proslava ovogodišnjeg Dana Evrope u Srbiji počela je sinoć svečanim prijemom koji je u Beogradu organizovao šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Fabrici je rekao da je EU „i dalje nedvosmisleno posvećena“ Zapadnom Balkanu, da u evrointegracijama Srbije predstoji „još mnogo posla“, ali da je „budućnost Srbije u Uniji“.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, kazao je ambasador Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova, „način da zemlja postane uređena i uspešna“.

„Moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, jer to našoj zemlji donosi boljitak. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima sada pristupamo, rekao bih, sa mnogo više odgovornosti. Nedavno sam se uverio da nismo imali dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava“, kazao je Vučić.

Evropske zemlje danas slave Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Danas se navršava 76. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

U Beogradu će danas, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, biti održane i brojne manifestacije u organizaciji Grada Beograda, Fondacije „Besmrtni puk“ i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Rusija će danas održati tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje svoja vojna dostignuća.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje koji bi rat među evropskim narodima učinio nezamislivim.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

PSG: EU predstavlja sve nacije Evrope, Srbiji je mesto u toj porodici naroda

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, da Evropska unija (EU) predstavlja sve nacije Evrope i da Srbiji pripada mesto u toj porodici naroda – geografski, istorijski i politički.

„Verujemo da upravo kroz proces evropskih integracija, koje nažalost sadašnje i prethodne srpske vlade nisu iskoristile da ojačaju institucionalni kapacitet, Srbija može da okonča tranziciju iz postkonfliktne, postkomunističke nacije, u modernu, demokratsku i uspešnu državu“, navodi PSG.

PSG podseća da je Šumanova deklaracija potpisana 9. maja, pet godina nakon Drugog svetskog rata, i postavila je temelje Zajednice za ugalj i čelik, koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju.

„Evropska unija je omogućila sedam decenija mira, ekonomskog rasta i prosperiteta za kontinent, predstavljajući i približavajući nam vrednosti kao što su demokratija, vladavina prava, ljudska i manjinska prava“, dodao je PSG.

LSV: Potrebna je nulta tolerancija prema fašistima i njihovim idejama

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, da se govor mržnje i pozivanje na etničku ili bilo koju drugu mržnju najstrože kažnjavaju i ocenila da se u Srbiji „zatvaraju oči pred širenjem fašističkih ideja“.

„Samo nulta tolerancija prema fašistima i fašističkim idejama dovešće nas do modernizacije našeg društva i države“, navela je LSV u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da je nedopustivo da se već godinama perfidno relativizuje antifašistička borba, i da je „neverovatno da država to dopušta“.

U saopštenju, LSV je upozorila da je užasno da se pripadnici kvislinških snaga izjednačavaju sa partizanskim oslobodilačkim pokretom, zločinci proglašavaju žrtvama, a prave žrtve odlaze u zaborav.

„Spomenici narodnim herojima propadaju. Osuđeni ratni zločinci nesmetano paradiraju na televizijskim kanalima i prenose svoje otrovne poruke. Negiraju se ratni zločini, a zločinci proglašavaju herojima“, navodi se u saopštenju.

LSV je ocenila da je od zapaljivog govora do zapaljene kuće veoma kratak put, dodajući „da smo to videli devedesetih godina 20. veka“.

Izvor: Danas

Reklame