Foto: Saša Trifunović

Danas su registrovana 24 novoinficirana lica, a izlečeno je 14 pacijenata. U kovid ambulanti u Boru juče je pregledano 105 pacijenata, a njih 80 se javilo na prvi pregled.

– Svi novozaraženi su sa blagom do srednje teškom kliničkom slikom, od kojih petoro dece, koji su sa blagim simptomima, a njihov kontakт sa zarazom je uglavnom bio preko roditelja – izjavila je direktorka borskog Doma zdravlja dr Vesna Radosavljević.

U Opštoj bolnici u Boru osim grudnog u kovid sistem uključeno je i interno odeljenje, a odeljenje neurohirurgije je iz organizacionih razloga vraćeno u redovan sistem rada za pacijente kojima je neophodna hitna intervencija.

– Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 35 bolesnika, od kojih je 24 pozitivno na virus, dok se za još dvoje čekaju rezultati, a svi pacijenti su sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom. Odeljenje neurohirurgije iz organizacionih razloga više nije u covid sistemu, već je za potrebe kovid pozitivnih pacijenata oslobođeno Interno odeljenje sa 55 ležajeva, dok su internistički pacijenti dislocirani na Odeljenje produžene nege i lečenja i Odeljenje Centralne intenzivne nege – kaže direktor Opšte bolnice dr Goran Joksimović, naglašavajući  da je većina bolničkih resursa podređena kovid pacijentima, gde se na dnevnom nivou uradi preko 70 rentgenskih snimaka.

Prema njegovim rečima, među zaraženima je i 15 medicinskih radnika  Opšte bolnice, a dvoje je hospitalizovano.

– Iako je situacija ozbiljna, nema mesta panici jer zdravstveni sistem u Boru funkcioniše – naglašava gradonačelnik Aleksandar Milikić, koji je još jednom apelovao na Borane da se maksimalno pridržavaju mera zaštite i svedu kontakte na minimum.

– Kada prođe epidemija biće vremena da se vratimo druženjima i prijateljstvima – rekao je Milikić.

Borski gradonačelnik je na današnjoj konferenciji za novinare najavio i da Grad priprema mere pomoći privrednim subjektima, čije je poslovanje ugroženo epidemijom korona virusa, pokazujući na taj način razumevanje i podršku privrednicima pogođenim pandemijom.

U pitanju su umanjenja obaveza za lokalne komunalne takse i  korišćenje javnih površina.

Kako se to danas čulo, privrednici će biti oslobođeni lokalnih komunlanih taksi u decembru za čak 99 procenata, a u planu je da mala i srednja preduzeća budu oslobođena plaćanja taksi i u prva dva meseca iduće godine, nakon usvajanja budžeta.

Predlog će se po hitnom postupku naći pred odbornicima gradske Skupštine.

Izvor: Danas