Foto: pixabay

Komisija veštaka pregledala je dva dana jamu rudnika uglja „Soko“ u kojoj je 1. aprila poginulo osam rudara, a više je povređeno, i očekuje se nalaz komisije na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nesreće, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Tužilaštvo je saopštilo da je, uporedo sa imenovanjem komisije veštaka, sastavljene od stručnjaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, tražilo od Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dodatne toksikološko-hemijske analize tkiva poginulih u nesreći.

„Tužilaštvo će u zavisnosti od prikupljenog materijala, kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor“, navelo je Tužilaštvo iz Aleksinca.

Tužilaštvo je kazalo i da je odmah posle nesreće obavilo uviđaj s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i republičkim rudarskim inspektorima, i naložilo obdukciju tela poginulih.

„Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kojem je fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju, kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih, dok izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen tužilaštvu“, kaže se u saopštenju.

Po izjavama preživelih rudara, metan koji je pokuljao iz zemlje posle velikog otkopa uglja u jami, uzrok je nesreće u rudniku „Soko“ koja se dogodila 1. aprila.

Izvor: N1

Reklame