Foto: youtube tv kopernikus
Reklame

Bilo koja oštrija mera od ovih koji postoje ne bi bila opravdana, uključujući i policijski čas.

Možda dođemo u situaciju kada ćemo o tome morati da razmišljamo, međutim sada nije taj trenutak, kaže za Danas član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. Krizni štab juče je imao hitan sastanak nakon što je u sredu objavljeno da je otkriveno preko 500 novozaraženih, međutim, nikakve nove mere nisu donete već je istaknuto da se primena postojećih mora strože kontrolisati.

Tiodorović ističe za Danas da broj novozaraženih varira od dana do dana i da ga treba sagledati spram broja i strukture testiranih (veći broj testiranih vodi većem broju zaraženih), te da je mnogo pouzdaniji pokazatelj epidemiološke situacija stopa, odnosno broj obolelih od korone na 100.000 stanovnika.

– Ako bi stopa išla preko 60 do 100, to je situacija u kojoj počinju da se pooštravaju mere, dok je preko 150 prešla u zemljama koje uvode policijski čas, navodi Tiodorović. On dodaje da je u Srbiji od 30 do 50 odsto obolelih iz Beograda, što je očekivano s obzirom na veličinu grada, kao i da je do sada preovlađivao uzrast od 20 do 40 godina, dok se poslednjih dana primećuje porast obolelih u dobi između 40-60.

Po podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, stopa obolelih na 100.000 u poslednjih 14 dana u Srbiji je 41,8, što je u ovom trenutku retko u Evropi.

Tiodorović međutim ističe da „ne možemo biti pusto ostrvo, opkoljeni požarima sa svih strana“, te da je pogotovu tokom zimskih meseci očekivan još veći rast zaraženih.

On ipak dodaje da veruje da neće biti potrebe za najrigoroznijim merama jer su i postojeće dobre, ali je osnovni problem njihovo sprovođenje.

– Nisu problem same mere nego njihova kontrola, što je na državi i njenim organima. Moramo mnogo ozbiljnije i oštrije da sprovodimo mere. Svi koji ne poštuju mere treba da odgovaraju na osnovu zakona, a to pripada pravnom sistemu a ne nama iz zdravstvenog sistema, kaže Tiodorović. Kao primer nesprovođenja donetih mera on navodi splavove koji rade mimo ograničenja ali i gužve u radničkim i gradskim autobusima.

Upitan da li je Krizni štab do sada dao neke preporuke koje se konkretno odnose na gužve u gradskom prevozu, Tiodorović kaže da je početkom oktobra preporučeno da se uvede veći broj autobusa kako bi se omogućio razmak među putnicima.

– Poštovanje razmaka bilo je preporuka i ranije. Mi smo na to posebno skrenuli pažnju početkom oktobra. Znam da su Niš i Novi Sad uspeli da nađu rešenje, u Beogradu se čuje da je potrebna pomoć države da bi se obezbedio veći broj vozila. Na nama je da damo preporuku kao savetodavno telo, Vlada donosi uredbe, a lokalne samouprave to sprovode u praksi – kaže Tiodorović.

U pogledu prevoza za radnike, te prenatrpanih radničkih autobusa o čemu je i sam govorio ranije kada je u fokusu javnosti bilo nepoštovanje epidemioloških mera u Juri, Tiodorović ističe da bi svaki poslodavac, bilo državni bilo privatni, morao da shvati da mu je isplativije da obezbedi dodatna vozila nego da izgubi trećinu radnika koji ne dolaze na posao zbog bolesti.

Zasad bez testova za putnike

Imunolog Srđa Janković kazao je juče da za sada neće biti uveden obavezan negativan PCR test za sve građane koji ulaze u Srbiju. „To dolazi u obzir u budućnosti“, kazao je. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije je rekao da se u Srbiju od petka do srede ove nedelje vratilo 23.000, uglavnom iz Crne Gore, među kojima je njih 36 u danu povratka već imalo simptome korone.

Izvor: Danas