Foto: youtube tv kopernikus
Reklame

Član kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da se treba vakcinisati što pre, bilo kojom vakcinom jer su sve efikasne i za novi soj korona virusa koji se pojavio u okruženju. – prenosi dnevni list „Danas“

 

On je za RTS izjavio da je odziv za vakcinaciju iznad očekivanja, te da je za neku vrstu kolektivnog imuniteta potrebno da bude vakcinisano najmanje milion do dva miliona građana.

Tiodorović je dodao da je novi soj virusa ozbiljan i da krizni štab prati situaciju pošto se on već pojavio u Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji i pitanje je dana kad će se pojaviti u Srbiji.

Prema njegovim rečima samo britanska istraživanja kažu da je novi virus smrtonosniji, dok ostale evropske zemlje navode da se novi virus brže širi, ali da nije jači.

Tiodorović je istakao da je situaciji u Srbiji nešto bolja, ali da se sada nipošto ne smeju popuštati mere i „ne sme da dođe do opuštanja“.

Na pitanje o novim merama, istakao je da će medicinski deo Kriznog štaba sigurno ostati dosledan jer je prerano za odluke o nekom velikom ublažavanju.

„Da li će to biti male varijacije u smislu radnog vremena, to je drugo pitanje. Ali mislim da je važno da budemo izdržljivi i da odgovorno sprovodimo mere i da ne dođe do opuštanja, što bi moglo da nam pogorša stanje“, poručio je Tiodorović.

Kao najveći rizik naveo je „komunikaciju sa okolnim regionom“ i smatra da je ključno da da se mere na granicama sprovode u potpunosti.

Izvor: Dnevni list „Danas“