Foto: youtube tv kopernikus

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da će nas mnogo koštati kašnjenje uvođenja novih strožih mera u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa.

Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, naveo je da se očekivalo smirivanje epidemiološke situacije, ali da nakon „crnog petka“ možemo očekivati i sledeću nedelju kao tešku.

Dodao je da je došlo do raspirivanja epidemije i van Beograda.

„Do pre sedam, osam dana nismo imali da nam umiru ljudi i u bolnicama u Leskovcu, Vranju, sada to imamo i to je veoma teška situacija koja će doprineti tome da mi ukoliko se ove mere ne budu stvarno poštovale do kraja gvozdenom disciplinom nećemo moći da izađemo na pravu situaciju koja bi nam omogućila da bude smirena i kontrolisana“, objašnjava Tiodorović.

Kako kaže, mere su ranije trebale da budu uvedene i ocenjuje da će nas kašnjenje istih mnogo koštati.

„Sigurno da ne možemo efekte mera očekivati onako kako smo mislili, mere su trebale ranije da budu uvedene. Moje mišljenje je da ekonomija ne bi bila tako ugrožena“, navodi Tiodorović.

Dodaje da se posle Božića može očekivati mirnija situacija.

„Ukoliko se svi budemo pridržavali mera, posle 15. decembra moraćemo da procenjujemo efekte i i možemo da se nadamo da ih ublažimo za Božić i Novu godinu“, rekao je Tiodorović.

Krizni štab je u ponedeljak predložio nove strože mere, a Vlada Srbije juče je ove mere usvojila.

Predsednica Vlade Ana Brnabić prethodno je najavila je da će mere biti restriktivnije i potvrdila da među članovima Kriznog štaba postoje različita mišljenja koje bi bile najdelotvornije.

Poslednjih dana zvanična statistika pokazuje da su brojevi zaraženih i preminulih od infekcije najveći od početka pandemije. U Srbiji je juče na koronavirus bilo pozitivno 7.802 osoba, a 61 osoba je preminula.

Izvor: RTS, Insajder