Foto: www.kanal-ri.h
Reklame

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se beleži „silazni trend“ u broju slučajeva zaraze korona virusom u Evropi, ali i upozorila da Evropa i dalje globalno ima najveći udeo u broju novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva.

U svom novom nedeljnom izveštaju SZO navodi da je u protekloj nedelji broj novih slučajeva zaraze u Evropi pao oko šest odsto posle pada od oko 10 odsto prethodne nedelje što ukazuje da zaključavanja širom kontinenta efikasno usporavaju prenos.

Ipak u Evropi je oko polovine ukupnog broja umrlih od korona virusa u svetu.

U Britaniji broj zaraženih pao je za oko 13 odsto u prethodnih nedelju dana, što je prvi nedeljni pad broja zaraženih od kraja avgusta. Bilo je oko 1.600 hospitalizovanih svaki dan sredinom novembra ali to je daleko manje nego preko 3.000 pacijenata primano dnevno početkom aprila, navodi svetska organizacija.

Afrika je zabeležila najveći porast novih slučajeva i umrlih, a predvode Južna Afrika, Alžir i Kenija.

Za Aziju, SZO navodi da je u Japanu zabeležen najveći broj slučajeva zaraze dnevno od početka pandemije, sa preko 2.000 novzaraženih prijavljeno dnevno pet dana uzastopno, što je porast od 41 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Mjanmar je prijavio porast broja slučajeva od 74 odsto prošle nedelje sa preko 11.000 slučajeva zaraze i porastom broja umrlih od 36 odsto, sa 188 umrlih.

Izvor: Danas