izvor: pixabay.com/amrothman

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti COVID-19, javlja Radio slobodna Evropa.

Studija o lekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, a na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitaliziranih pacijenata je pokazala da ovi lekovi imaju male ili nikakve rezultate u lečenju obolelih od COVID-19.

Remdesivir, lek kojeg je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u lečenju bolesti COVID-19.

Taj lek prvenstveno je namenjen lječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati treba da prođu dodatne stručne provere, navodi RSE.

Nasumično ispitivanje ovih lekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata.

Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobio nijedan od ispitivanih lekova.

Kompanija Gilead je izrazila zabrinutost, jer „podaci nisu detaljno analizirani“, te tvrdi da se zbog toga „ne može doneti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira”.

Ranije ovog meseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije Gilead pokazali da je lečenje ovim lekom smanjilo vreme oporavka pacijenata oboljelih od COVID-19 za pet dana u poređenju s pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 ispitanika.

„Podaci (SZO) u nastajanju izgledaju nedosledni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontrolisanih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira”, rekao je Gilead za Rojters.

Korištenje Remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i lekove u SAD i od tada je ovaj lek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

Izvor: Danas

Reklame