foto:szo
Reklame

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da novi potezi Evropske unije o pooštravanju izvoza vakcina protiv koronavirusa nisu od pomoći, ocenivši da te mere ne smeju da stanu na put pobeđivanju virusa na globalnom nivou, javlja Anadolija, a prenosi N1.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i ostali zvaničnici te organizacije upozorili su da bi to moglo da dovede do ometanja distribucije vakcina, što može rezultirati i usporavanjem borbe protiv koronavirusa.

Evropska unija je prethodno uvela mehanizam kontrole izvoza vakcina protiv koronavirusa proizvedenih u EU, prema kome će pre nego što daju dozvolu za izvoz, države EU morati da provere s Evropskom komisijom da li je farmaceutska kompanija koja je potpisala sporazum o vakcinama s blokom te doze i dostavila.

Ukoliko kompanija još nije dostavila obećane doze vakcina državama EU ili je najavila kašnjenja u distribuciji, Evropska komisija može da zabrani izvoz u zemlje van bloka.

Zvaničnica SZO Mariangela Simao takođe je upozorila na moguće efekte novog mehanizma na distribuciju vakcina u svetu.

„U ovom trenutku, nije od pomoći da bilo koja zemlja uvodi kontrole izvoza ili bilo kakve barijere neophodnim stvarima, kao što su vakcine ili drugi dostupni lekovi“, rekla je.

Specijalni savetnik generalnog direktora SZO Bruce Aylward kazao je da takve mere ne smeju stati na put pobeđivanju virusa svuda u svetu.

„Ono što nas najviše brine je što uvek ispaštaju najranjivije zemlje, kad god se uvedu restrikcije ili barijere“, dodao je.

Izvor: N1, Insajder