Foto: Pixabay
Reklame

Svakodnevno se u lokalnim samoupravama Borskog okruga novozaraženi evidentiraju dvocifrenim brojkama i aktivno zaraženih je sve više.

Nominalno najviše ih je u Boru, koji ima i najviše stanovnika. Gradski Štab za vanredne situacije saopštio je, pozivajući se na podatke zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ da su u Boru zabeležena 22 nova slučaja zaražavanja virusom i da su na teritoriji grada 392 aktivna slučaja virusne infekcije.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulanti „Rudar“ obavljena su 54 prva i 64 kontrolnih pregleda. Prema juče objavljenoj informaciji na kovid odeljenju borske Opšte bolnice hospitalizovano je 19 pacijenata.

U kladovskoj opštini je u minulih 48 sati prisustvo korona virusa potvrđeno kod još 21 osobe, oporavilo se osam obolelih od virusne infekcije i aktivno pozitivno je 146 bolesnika. Od početka septembra virusom je zaraženo 118 Kladovljana, a od početka epidemije 2.172 osobe.

Izlečeno je 1.946 bolesnika, a od posledica korona virusa preminulo je 80 pacijenata. Kladova je jedina opština u Borskom okrugu u kojoj se nastava u osnvonim i srednjim školama odvija po drugom odnosno trećem modelu.

Od danas, na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola u kladovskoj opštini nastavu imaju po drugom modelu – jedan dan neposredno u školi, a drugi dan na daljinu i odeljenja su podeljena u grupe, ako imaju više od 15 učenika.

Kladovski srednjoškolci od danas imaju nastavu na daljinu, časovi su po rasporedu i traju 45 minuta.

Opštinski Štab za vanredne situacije objavio je da je u protekla tri dana 18,3 odsto testiranih pozitivno na korona virus i da je broj aktivno zaraženih uvećan za 38 pacijenata. Istovremeno je u kovid ambulanti obavljen 71 prvi i 39 kontrolnih pregleda.

U negotinskom Zdravstvenom centru hospitalizovano je 20 pacijenata na kovid odeljenju. U dane vikenda na lečenje je primljeno osam, a na kućno lečenje otpušteno je šest bolesnika. Transporta u kovid bolnice u Kruševcu i Batajnici nije bilo.

Svaki treći juče testirani u kovid ambulantam majdanpečkog Doma zdravlja bio je pozitivan. S obzirom da je na dnevnom nivou broj izlečenih i novoinficiranih bio isti – 11, cifra aktivno zaraženih je nepromenjena.

Od 115 aktivno pozitivnih, zbog teže kliničke slike 25 je hospitalizovano u kovid bolnicama. Među aktivno zaraženim 75 je nevakcinisanih.

U četvrtom talasu korona virusom jezaraženo 214 osoba, do sada se oporavilo 95, a od posledica virusne infekcije preminula su četiri pacijenta.

Izvor: Danas