Omladinsko planinarsko smučarsko društvo „Dragan Radosavljević“ već nekoliko godina ulaže značajne napore u cilju očuvanja jedinstvenog fortifikacionog sistema koji čini osam utvđrenja raspoređenih na visovima u okolini Zaječara.

Prvi projekat sproveden je kroz nacionalni program Mladi su zakon, kada je uređena pešačka staza Bastioni Zaječara. Mladi volonteri su tada, sagledavši raskošnu lepotu ovih utvrđenja, doneli odluku da pokrenu „Bitku za spas zaječarskih bastiona“.

Uz pomoć Fondacije „Trag“, koja je finansirala dva projekta usmerena ka očuvanju i promociji bastiona – „Bitka za spas zaječarskih bastiona“ i „Bastionska transverzala“ učinjeni su veliki koraci ka širenju svesti o postojanju ovih utvrđenja koja, nažalost, još uvek nisu pod zaštitom države i vode se kao magacinski prostori u vlasništvu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ipak, rešeni da ne odustanu volonteri Omladinsko planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ uspeli su da ostvare ono što se činilo nemogućim i zahvaljujući uloženom trudu sutra će u Zaječaru biti svečano otvorena Bastionska transverzala, koja će okupljati avanturiste, planinare i sportiste iz svih krajeva Srbije i regiona.

Svečano otvaranje Bastionske transverzale zakazano je za 9 časova kod Sportske hale na Kraljevici, kada će startovati i Treći Timočki maraton.

Ukoliko do sada niste imali priliku da obiđete sva utvrđenja, preporučujemo vam da pogledate prvi dokumentarni film „Zaječarski bastioni“, koji su volonteri u saradnji sa produkcijskom kućom „AS Media“ snimili 2016. godine.

Reklame