Foto: Pixabay
Reklame

Vakcine protiv kovida-19 imaju pozitivan efekat na mentalno zdravlje vakcinisanih, čak i nakon prve doze, objavio je Univerzitet Južne Kalifornije.

Istraživanje je sprovedeno na oko 8.000 Amerikanaca,

„Vakcinacija može da poboljšati kvalitet života, rezultate na poslu, može da omogući ljudima da nastave sa uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u kancelarije ili da se zaposle“, rekli su naučnici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da su „javnozdravstvene mere, poput fizičke distance, nužne u suzbijanju pandemije“, ali i da „kod ljudi stvaraju osećaj izolovanosti i usamljenosti i mogu da izazovu stres i teskobu“.

Vakcinacija može da spečiti te štetne posledice, uključujući „nedostatak intimnih kontakata“ za koje stručnjak sa Sorbone Lui Kirš i kolege sa „University Collegea London“ kažu da je „povezan sa pojačanom teskobom i većom usamljenošću“.

Studija Kirš, sprovedena tokom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na „važnu ulogu interpersonalnog i intimnog kontakta u stresnim vremenima“.

„Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo su se ovi drugi pokazali najvažnijim za psihološko zdravlje“, piše u studiji.

Istraživanje je finansirala fondacija Bila i Melinde Gejts.

Izvor: N1