Foto: Pixabay
Reklame

Vakcina koju su napravili Univerzitet Oksford i Astrazeneka efikasna je 79 odsto u sprečavanju kovida-19, pokazali su rezultati studije u SAD, Čileu i Peruu, saopštila je kompanija koja je tražila da vakcina bude odobrena i u Americi.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), Astrazeneka je 100 odsto efikasna u sprečavanju teških oblika kovida i potpuno je bezbedna za upotrebu, saopštio je proizvodjač rezultate studije u kojoj je učestvovalo više od 32.000 volontera.

Novi podaci mogli bi da uliju sigurnost nakon brige koju su izazvali navodi da Astrazenekina vakcina izaziva krvne ugruške i da nije bezbedna za upotrebu, što su kasnije demantovali i Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lekove.

Brojne evropske zemlje su najpre obustavile upotrebu te vakcine, da bi potom ponovo krenule da je koriste. Da bi vratili poverenje javnosti u vakcinu, primili su je i pojedini lideri poput britanskog premijera Borisa Džonsona.

Astrazeneka je saopštila da će nezavisna komisija u SAD ponovo istražiti navode o pojavi krvnih ugrušaka posle vakcine.

Kompanija sa sedištem u Londonu je već potvrdila da je sopstvenom istragom sprovedenom na 21.583 učesnika koji su primili bar jednu dozu vakcine, utvrdila da nema rizika od tromboze.

Astrazeneka u SAD čeka odobrenje Uprave za hranu i lekove (FDA) za šta će biti potrebno nekoliko nedelja.

Izvor: Beta