Foto: Gerd Altmann preuzeto saPixabay

Od broja novozaraženih koronavirusom, posle školskog raspusta i praznika, zavisi odluka zdravstvenih vlasti o popuštanju ili potpunom ukidanju epidemioloških mera u Srbiji, o čemu će biti reči na nekom od sledećih sastanaka u martu, kaže za Nova.rs virusolog prof. dr Tanja Jovanović, član Kriznog štaba.

Povedeni primerom evropskih zemalja, koje su već ukinule gotovo sve mere za zaštitu od širenja koronavirusa, epidemiolozi u našoj zemlji smataraju da će od proleća situacija kod nas biti mirnija, što će usloviti relaksaciju ograničenja, ali da je i dalje velika razlika u obuhvatu vakcinisanih između Srbije i većine EU država.

Svaka zemlja ima svoju nacionalnu epidemiološku situaciju, a u tom smislu je važan procenat vakcinisanih osoba, kaže Jovanović.

„Da je procenat vakcinisanih veći, i kod nas bi se situacija sa novozaraženima i umrlima uveliko smirivala. Sad čekamo da prođe raspust i praznici, pa da vidimo da li će brojke ostati iste ili će se smanjiti. Moramo da razmislimo pre nego što donesemo odluku o ukidanju mera, da ne prenaglimo, jer je kod nas još uvek visok broj umrlih od kovida-19. Brojke i kolektivni imunitet evropskih zemalja koje su ukinule mere, ne može da se poredi sa našim. Mi sa vakcinacijom sprečavamo teže forme bolesti i umiranje, ali ne i infekciju. To je primetno sa poslednjom varijantom virusa. Ipak svi primećujemo i da nastupa blagi trend pada zaraženih, a ako se održi i posle raspusta, videćemo šta nam je činiti. Na nekom od sledećih sastanaka razmotrićemo da li da ukinemo pojedine ili sve mere. To sve zavisi od brojki. Sada se imunizujemo prirodnim putem, a najgori deo pandemije je definitivno prošao“, objašnjava ovanović za Nova.rs.

Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, u Srbiji su mere odavno relaksirane, a ove postojeće svakako niko više i ne poštuje.

„Pa mi skoro da nemamo nikakve mere. Ranije, kad su ostali primenjivali stroge mere, mi smo ih ignorisali, pa smo sad u nepovoljnijoj situaciji. Imamo mnogo više umrlih nego što bi se očekivalo i prošli smo najlošije. Zemlje koje su se do sada čuvale postigle su jako visok obuhvat vakcinacijom i normalno je da relaksiraju mere. Mi se tih mera nažalost nismo ni držali, ne držimo se ni sada. Ovo što će od mera ostati u pojedinim evropskim zemljama, kod nas je na snazi već duže vreme, a ni toga se ne pridržavamo. Uskoro ćemo, nadam se, imati manje novootkrivenih zaraženih kovidom, a i država neće više obmanjivati i šibicariti sa podacima. Ulazimo u jedan mirniji period i očekujem da je ovo poslednji veliki epidemijski talas, a da ćemo od jeseni imati talasiće. Tako da očekujem i da od marta sigurno relaksiraju ili ukinu i ove postojeće mere“, naglašava za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

U Srbiji nema ni 50 odsto vakcinisanih građana, a u pojedinim zemljama koje su već ukinule mere je i preko 90 odsto ljudi primilo vakcine, kaže naš sagovornik.

„Kod nas je završeno sa vakcinacijom u smislu da oni koji su hteli da prime vakcinu, to su već učinili. Mislim da ovi koji ne žele da se vakcinišu to tek sad neće uraditi, kad vide da mere u celom svetu popuštaju, kao i pritisak na vakcinaciju. Žao mi je samo što nismo ranije uveli strože mere, sertifikate koji se proveravaju tokom 24 sata, kazne za nenošenje maski i za okupljanja na javnom mestu, uključujući i politička i sportska. Tako bismo spasili mnogo života. Ovo malo mera što su uveli bilo je tek da se kao nešto radi, da ne kažu da ne postoji više Krizni štab“, smatra dr Radovanović.

Inače, interesovanje građana Srbije za imunizaciju je u poslednjih nekoliko nedelja drastično opalo, a redove ispred vakcinalnih punktova zamenili su redovi ispred kovid ambulanti.

Naime, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, u Srbiji je vakcinisano manje od polovine ukupnog stanovništva, odnosno 46,7 odsto, a navodizvaničnika u Srbiji kažu da je procenat vakcinisanog punoletnog stanovništva, još u avgustu 2021. prešao 50 odsto.

Podsetimo, Francuska je nedavno ukinula gotovo sve epidemiološke mere, čime se pridružila nekolicini evropskih zemalja, poput Engleske, Švedske, Danske i Norveške, koje su odlučile da ublaže ili ukinu ograničenja. U ovim zemljama ukinuta je obavezna upotreba maski i pasoša o vakcinaciji. Takođe, Austrija najavljuje da će petog marta biti ukinute sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa. U ovoj zemlji će čak i za zaražene koji nemaju simptome virusa, biti ukinut obavezan karantin.

Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije, u sve većem broju zemalja, očigledno jesu. I dalje u svim državama postoje posebni saveti za nevakcinisane i preporuka da građani, koji imaju simptome kovida ostanu kod kuće.

Izvor:Danas, Nova.rs

Reklame