Foto: Pixabay

Nevakcinisane osobe ne rizikuju samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih, kažu stručnjaci za infektivne bolesti.

To je zato što je jedini izvor novih sojeva koronavirusa telo zaražene osobe.

„Nevakcinisane osobe su potencijalne fabrike za širenje novih sojeva“, rekao je doktor Vilijam Šafner, profesor na Odeljenju za infektivne bolesti Univerziteta medicinskog centra Vanderbilt za CNN.

„Što je više nevakcinisanih osoba, veće su šanse da će se virus umnožavati”, kaže dr Šafner i dodaje:

„Kada se to događa, virus mutira i može doći do još ozbiljnije mutacije virusa nego što je ona koja je trenutno prisutna“.

Svi virusi mutiraju, iako koronavirus nije posebno sklon mutacijama, ipak se menja i evoluira.

Većina tih promena ne znači ništa za virus, a neke od njih ga mogu i oslabiti. Međutim, ponekad virus razvije slučajnu mutaciju koja postaje zaraznija, lako se širi ili replicira ili može da zarazi mnogo različitih domaćina.

Takvi virusi će nadmašiti ostale viruse i lakše će se širiti među populacijom. Ako zaražena osoba prenese virus na nekog drugog, dalje će se širiti mutirana verzija virusa. Ako mutirana verzija postane dovoljno uspešna, ona postaje varijanta.

Ali, da bi se to dogodilo, virus se mora replicirati, a nevakcinisana osoba pruža tu priliku virusu.

„Dok se virusne mutacije razvijaju, one koje opstaju su one koje lakše mogu da se šire među populacijom“, kaže mikrobiolog i imunolog Endrju Pekosz iz Škole javnog zdravlja Džons Hopkins Blumberg i dodaje:

„Svaka put kad se virus promeni, to daje virusu drugačiju plaformu za dodavanje novih mutacija. Sada imamo virus koji se širi efikasnije.

Virusi koji se ne šire, ne mogu da mutiraju.

Sojevi koronavirusa su preplavili svet

Alfa soj ili B.1.1.7 prvi put se pojavio u Engleskoj. Beta soj ili N.1.351 je prvi put primećen u Južnoj Africi. Delta soj, koja se zove B.1.617.2, prvi put se pojavio u Indiji.

U SAD  takođe se pojavilo nekoliko novih sojeva, uključujući soj B.1.427 koji se pojavio u Kaliforniji i B.1.526 koji se pojavio u Njujorku.

Izvor: N1

Reklame