Foto: Pixabay
Reklame

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je danas avion sa kontigentom od 266.000 kineskih vakcina Sinofarm.

Novu isporuku vakcina protiv kovida-19 sačekali su ambasadorka Kine Čen Bo i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Ločnar.

To je druga količina kineskih vakcine isporučenih tokom ove sedmice, jer je u sredu stiglo 440.000 doza.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je nedavno na svom Instagram nalogu animaciju budućeg izgleda fabrike Sinofarm vakcina protiv korone, koja bi trebalo da bude izgradjena u Srbiji u saradnji sa partnerima iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar zdavlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da postoji problem „s odzivom mladih“ za vakcinaciju protiv korona virusa i pozvao ih da ne veruju u „rekla- kazala i izmišljitinama već naučnim studijama i dokazima da su vakcine apsolutno bezbedne“.

„Mladi se najviše kreću i potencijalno su najveći prenosioci virusa. Vakcina ima dovoljno“, rekao je Lonačar, nakon što je prisustvovao dolasku kontigenta od 266. 000 Sinofarm vakcina, na aerodromu „Nikola Tesla“, najavivši da kroz par dana stiže još jedan veliki kontigent kineskih vakcina

Prema njegovim rečima, „ukoliko bude pristup – epidemija može da prodje i bez mog vakcinisanja, brzo ćemo se vratiti u stanje koje nije pod kontrolom“.

„Nije se dovoljno deklarativno zalagati da smo svi za vakcinisanje. Bez imunizacije nećemo se vratiti normalnom načinu života“, rekao je Ločar, navodeći da je sa današnjom isporukom u Srbiju stigalo oko 3,7 miliona kineskih vakcina, a ukupno je stiglo svih vrsta vakcina preko 5,5 miliona.

Govoreći o epidemijskoj situaciji, Lončar je naveo da je četiri puta manje pregleda nego pre par nedelja, što govori da se krećemo u dobrom pravcu.

On je rekao i da je namera da se kovid pacijenti prebace u bolnicu u Batajnici kako bi druge bolnice prešle u nonkovid stanje i primale pacijete koji čekaju rešavanje zdravstenih problema.

Takodje je rekao da, s obzirom da skoro na svakih par dana dolaze novi kontigenti vakcina, može izgledati da je ih lako nabaviti i da „pada sa neba“.

„Ne bi toga bilo da nije ličnog dobrog odnosa predsednika Aleksandra Vučića sa kineskim i ruskim predsednikom. Vidite kako se druge zemlje muče da ih nabave“, istakao je Lončar.

Čen Bo: Kina spremna da nastavi saradnju sa drugim državama

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kazala je danas u Beogradu da je njena zemlja spremna da nastavi saradnju u suzbijanju korona virusa i da će nastaviti da dostavlja doze cepiva drugim državama kako bi se život što ranije vratio u normalu.

Ona je na aerodromu „Nikola Tesla“, gde je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom sačekala novi kontigent od 266.000 doza kineske vakcine Sinofarm, kazala da je raduje pad broja novozatraženih u Srbiji.

Ambasadorka je čestitala Srbiji na postignutim rezultatima masovne imunizaciju, dodavši da je Kina do sada isporučila ukupno 300 miliona doza vakcina drugim državama.

„Do juče je u Kini dato više od 480 miliona doza, a istovremeno nastavljamo da se zalažemo za jednaku i pravednu distribuciju vakcina celom svetu“, kazala je Čen Bo.

Izvor: Danas