Foto: www.biografija.org

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da do septembra ili oktobra bude doneta odluka o eventualnom „odmrzavanju“ obaveze služenja vojnog roka, i da će se do tada znati svi detalji kako bi vojni rok izgledao.

„U narednim mesecima očekujem da će Generalštab imati konačne stavove, kao najozbiljnija stručna institucija ove zemje pozvana da da mišljenje o ovom pitanju. Tada ćemo imati i formulisan stav kako želimo da vojni rok izgleda, odnosno šta vojska vidi kao najbolji model redovnog služenja, i koliko bi precizno od razmatranih od četiri do devet meseci trebalo da traje“, rekao je Stefanović za Politiku.

Prema njegovim rečima, za 10 000 regruta redovno služenje vojnog roka godišnje bi koštalo ukupno oko osam milijardi dinara, a to uključuje uniforme, hrana, gorivo, grejanje, smeštaj, prevoz…“

„Dodatna cena bi bile plate, ukoliko bi se donela odluka da ih regruti primaju, i to bi bilo još oko 1,2 do 1,8 milijardi, u zavisnosti da li bi bile 20.000 ili 30.000 dinara“, rekao je Stefanović.

Kako je naveo, u minulih desetak godina deset generacija nije uvedeno u rezervni sastav, i ti ljudi „ne mogu biti upućeni na bilo kakav zadatak, jer nisu završili ni osnovnu obuku i nemaju nikakvo znanje o vojsci“.

„Plus, izgubili smo deset generacija koje su starije od 65 godina i koje nisu više u rezervnom sastavu“, objasnio je Stefanović, navodeći da je za Srbiju važno da ima mlade ljudu koji će poznavati vojsku i znati kako se brani zemlja.

Na pitanje kolika će biti plata profesionalnih vojnika posle najavljenih povećanja, on je rekao da će „u martu, kada ukupno povećanje stupi, desetar sa deset godina staža imati 56.500 dinara, što je skoro 7.000 dinara više nego u decembru“.

„I naravno nije dovoljno, tako da ćemo i u ovoj godini nastaviti da radimo na povećanjima. Naš cilj da vojnik kad tek počne da radi ima minimalno 50.000 dinara, a vodnik, kao prvi podoficirski čin, da nema manje od 60.000 dinara“, rekao je Stefanović.

Izvor: Beta

Reklame