Reklame

Na današnjoj pres konferenciji GrO SSP Zaječar, Zoran Mančić je istakao da sela u okolini Zaječara nestaju zbog pogrešnih odluka aktuelne vlasti i nebrige prema poljoprivrednim proizvođačima. SSP Zaječar ponudio je plan u 16 tačaka za oporavak sela. Osim novinara Zaječar Onlajna i Glasa Zaječara, ostali novinari se nisu pojavi na današnji pres Stranke slobode i pravde.

Zoran Mančić je kazao “Srbija je zemlja seljaka na brdovitom Balkanu”, citirao je ovih dana Aleksandar Vučić našu poznatu pesnikinju Desanku Maksimović, ali kako on kaže suštinu njene poeme ipak nije nikada naučio.

„Taj srpski opanak je preživeo mnoge osvajače ovih prostora, preživeo je i mnoge politike ali je uvek znao da kazni one koji se poigravaju sa njegovim strpljenjem i poverenjem. Ono što seljak nikada ne prašta je njiva urasla u korov i prodaja zemlje u bescenje. Svojom nakaradnom politikom prema selu Vučić i SNS su opustošili sela i doveli do njihovog nestanka. Na današnji dan, na adminisrativnoj liniji sa Kosmetom, 12 sela, sa mnogo plodne zemlje ,više ne postoje. Obavestiću javnost: sela Šušnjar,Lazovi,Rastavica,Parduze,Vukojevac i Tačevac su nestala”, kazao je Zoran Mančić.

Prema njegovim rečima, ova sela su nestala jer nema puteva i minimuma sredstava i brige za život, a da je selo Prlita primer za naš kraj.

“U opštini Zaječar, svež nam je primer selo Prlita, čiji meštani svoje osnovne potrebe moraju da zadovolje odlaskom u susedna sela gde bi kupili životne namirnice i lekove. Aleksandre Vučiću, mi živimo u 21. veku, a ti si u svojoj bahatosti i to zaboravio. Puštaš svoje poltrone i ulizice da kupuju poljoprivredno zemljište čija je vrednost prethodno dovedena do mizernih granica, da uništavaju seoske farme, da uvode u stečaj i takve institucije kao što je Centar za poljoprivredna istraživanja. Dozvolio si da se tvoji direktori obračunavaju sa radnicima opuštajući ih sa posla ili vršeći mobing nad njima. Ti si elementarna nepogoda Srbije! Danas, u vreme đubrenja i pripreme zemlje za setvu, cena đubriva, u državi bez inflacije, je sa 1 100 dinara za jedan džak otišla na 2 200. Cena nafte je povećana, a cena semena je podignuta za 30%. Gde će vam duša gospodo, ako ste to uopšte nekada i bili”, rekao je Mančić.

On je istakao i to da su “srpski napredni radikali” učestvovali u zatvaranju Zaječarske mlekare, klanice”Timok”, poljoprivrednog dobra Salaš i velikog broja firmi.

“Za sve gore navedeno malo je reći sramota. Za ovo ćete kada padnete sa vlasti odgovarati. A taj dan se bliži”, zaključio je Mančić.

Na današnjem presu GrO SSP-a Zaječar doneo plan za selo, koji će prema njihovim navodima još dograditi posle razgovora sa meštanima sela. Plan u načelu sadrži 16 tačaka:

1.Garantujemo otkupnu cenu proizvoda i subvencije od 12000,00 dinara po hektaru zemlje.

2. Obezbedićemo jeftinije gorivo svim poljoprivrednicima,ukidanjem akciza.

3.Garantovaćemo otkup proizvoda potpisivanjem ugovora na 5 godina sa državom.

4.Investiraćemo u kanale za navodnjavanje.

5.Vršićemo otkup zemljišta po realnim cenama u cilju razvoja proizvodnje.

6.Vratićemo kompanije kao što je PKB u državno vlasništvo.

7.Svako selo mora imati ambulantu, apoteku i prodavnicu.

8.Opremićemo i urediti sve seoske mesne zajednice.

9.Uredićemo sve atarske puteve.

10.Obezbedićemo energente za sve seoske škole i domove kulture.

11.Svi đaci na selu će imati besplatne udžbenike i jedan obrok.

12.Pomagaćemo sve seoske sportske kolektive.

13.Uredićemo prostor oko Rgotskog jezera sa propratnim sportsko-zabavnim sadržajem.

14.Organizovaćemo redovne autobuske linije ka svim selima.

15.Uredićemo vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

16.Uredićemo seoska groblja.

Na kraju presa Mančić je kazao da za sve ovo nije potreban veliki budžet, potrebno je samo da se ne krade.

Reklame