Reklame

Nakon više od godinu dana borbe sa virusom Covid-19, u školskoj upravi u Zaječaru kažu da se komunikacija sa školama promenila u potpunosti. Umesto ličnih susreta, sada je ustupila komunikacija preko mejlova kao i razgovora preko različitih platformi i društvenih mreža. Međutim, i pored drugačijih uslova rada od onih na koje su navikli, škole su ispoštovale sve rokove i zadatke koji su stavljeni pred njih.

Jelena Grujić iz Školske uprave u Zaječaru kaže da se maksimalno poštuju dogovori koji se postignu, takođe da veliku podršku dobijaju od njih kada je reč o ispitivanju i ocenjivanju učenika.

„Školska Uprava je tu da da sugestije i savete. Sve odluke koje donosi  Krizni štab, počev od održavanja higijenskih prostorija, do organizacije sastanaka, zaposleni u školskoj upravi u Zaječaru zaista poštuju. Što se tiče škole sa našeg područja, misli se na zaječarski i borski okrug, imamo 90 ustanova. Organizaciju i rad pratimo kroz dnevne izveštaje koje dostavljaju. To su izveštaji o obolelim zaposlenim i učenicima. Ne mogu da kažem da je sve kao što je u normalnim uslovima, ali u skladu sa ovom situacijom koja traje poprilično dugo, znamo da se oseća zamor, nedostatak komunikacije, kako sa kolegama, tako i sa učenicima. Za ovaj posao svi su se opredelili zato što žele da svoje znanje i umeće prenesu na učenike, a ovo stanje im nikako ne ide na ruku“.- kaže ona.

Prema rečima Jelene Grujić, zaposlene u Zaječarskoj Školskoj Upravi, rad ove institucije bio je ugrožen zbog oboljevanja zaposlenih u prosveti na teritoriji grada.

„Deca su željna škole. Teško im pada ovakav način rada, nedostaju im drugari. Sve to utiče na njihov način rada. Nemaju onaj osećaj obaveze da moraju da ustanu ujutru i da idu u školu. Sredinom decembra 2020. godine, i sada kada se ponovo krenulo na online nastavu, veliki broj nastavnika je ili imalo Covid, ili je bio izolovan zbog članova svojih porodica. Sve se to prebrodilo, kako dobrom saradnjom međusobnom između škola, tako i konsultacijom i sa školskom upravom. Školska uprava je školama bila podrška u svakom trenutku. U poređenju sa ostalim školskim upravama, imamo još 16 školskih uprava u našoj državi. Situacija u našim školama je prilično ujednačena sa ostalim školama i nema odstupanja. Radi se preko platformi. Nije kao rad u učionici, ali ko želi on može da postigne rezultate. Na primer, Gimnazija u Zaječaru ima platformu preko koje se vrši priprema učenika koji žele da upišu informatički smer. Veliki broj takmičenja je pomeren za maj mesec. Takmičenja su važna za učenike osmog razreda i za maturante srednjih škola zbog bodovanja uspeha“. kaže Jelena.

Kako je školska uprava u Zaječaru najmanja po broju zaposlenih savetnika, u doba korone bilo je onemogućeno spoljašnje vrednovanje, kako zbog pandemije, tako i zbog nepostojanja tročlanog tima prosvetnih savetnika. Međutim, iako u otežanim uslovima, u ovoj instituciji danas sve funkcioniše po planu, pa se brojne aktivnosti koje su prošle godine odložene, sada sprovode bez problema.

* Ova aktivnost sprovodi se u okviru urgentne podrške OGD u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative, a Zaječarska inicijativa je jedna od podržanih OGD. Mišljenje koje je izneto u ovom tekstu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa o Korišćenje teksta „O ACT projektu”.