Foto: Pixabay
Reklame

Vakcina proizvođača Sinofarm efikasna je u rasponu od 72.8 do 78.1 odsto u sprečavanju simptomatskih oblika bolesti kovid 19, pokazali su rezultati faze tri kliničkog ispitivanja ove vakcine, objavljeni u sredu u naučnom časopisu Jama.

Ovaj raspon u procentima efikasnosti dolazi otud što su među onima koji su primili vakcinu postojale dve grupe u kojima su ispitanici dobijali različite doze vakcine.

U jednoj grupi ispitanici su dobili 5 µg po dozi, i među njima je efikasnost bila 72.8 odsto a u drugoj 4 µg, a pokazana efikasnost je bila 78.1 odsto. Efikasnost vakcine procenjivana je 14 dana nakon primljene druge doze.

Sinofarm je nedavno dobio dozvolu Svetske zdravstvene organizacije za upotrebu, međutim prigovor stručne javnosti do sada je bio da proizvođač nije još uvek objavio rezultate faze tri kliničkog ispitivanja koja treba da pokaže bezbednost i efikasnost vakcine prilikom ispitivanja na desetinama hiljada ispitanika.

Rezultati su sada dostupni javnosti, a profesor farmakologije Medicinskog fakulteta u Beogradu Radan Stojanović ocenjuje za Danas da je ovo pozitivan pomak.

Osvrćući se na dobijene podatke o efikasnosti vakcine u sprečavanju simptomatskih oblika, on kaže da su solidni, ali i dodaje da ovo ispitivanje nije uspelo da pokaže efikasnost vakcine u sprečavanju teških oblika bolesti.

– Među vakcinisanim niko nije razvio težak oblik bolesti, a među onima koji su dobili placebo bilo je samo dva takva slučaja, što je nedovoljno da bi se ocenila efikasnost u sprečavanju teških oblika bolesti – dodaje Stojanović.

Rezultati studije dobijeni su na uzorku od 40,411 ispitanika sa Bliskog istoka, najviše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Većina su bili muškarci (84.4 odsto) a prosečne godine ispitanika su bile 36.1.

Zbog toga i sama studija beleži da je jedno od ograničenja to što je ispitivanje sprovedeno uglavnom među mladim zdravim muškarcima sa Bliskog istoka i stoga nije bilo dovoljno mogućnosti da se ispita efikasnost vakcine među starijom populacijom.

I profesor Stojanović naglašava da ovakav odabir ispitanika ne daje odgovor na pitanje koliko je Sinofarm vakcina efikasna među starijima i hroničnim bolesnicima.

– Još nam nedostaju podaci za starije od 60 godina, koji ih je bilo samo dva odsto među svim ispitanicima Takođe broj žena obuhvaćene ispitivanjem bio je relativno mali. Ja bih očekivao da se u nekim od narednih koraka ispita efikasnost vakcine među raznolikim grupama. Tako se može steći slika o efikasnosti vakcine u stvarnom svetu gde je primaju različite grupe ljude i stariji i mlađi, i zdravi i hronični bolesnici, i žene i muškarci.

U pogledu praćene bezbednosti, sagovornik Danasa kaže da su rezultati odlični.

– Bezbednost je praćena u kraćem vremenskom periodu i uočena neželjena dejstva nisu se razlikovala između onih koji su primili vakcinu i onih koji su dobili placebo, ni po učestalosti, ni po intenzitetu, navodi Stojanović.

On kaže i da je primećen porast antitela kod vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane. T-ćelijski imunitet nije proveravan, napominje Stojanović, ali i dodaje da ni pri ispitivanju drugih vakcina to nije rađeno, tako da u tom pogledu nema razlike između Sinofarm i ostalih vakcina.

Sinofarm vakcina dobila je odobrenje za upotrebu od Svetske zdravstvene organizacije, koja je tom prilikom između ostalog naglasila da iako ne postoje podaci o efikasnosti vakcine među starijima, nema razloga da se veruje da ova grupa neće razviti sličan odgovor nakon primljene vakcine kao i mlađa populacija.

Stigao poslednji kontigent

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije „Sinofarm“ sleteo je jutros na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ i to je poslednji, osmi kontingent vakcina iz Kine, koja je ukupno isporučila 4.200.000 doza. Na aerodromu su ga dočekali premijerka Srbije Ana Brnabić i kineska ambasadorka Čen Bo. Premijerka Brnabić je zahvalila Kini i ambasadorki Čen Bo na još jednom kontigentu vakcija i istakla da je „Sinofarm“ pokazao pouzdanost kakvu niko nije mogao da očekuje. Prethodni kontingent kineskih vakcina, od 266.000 doza, stigao je u subotu, kada je ministar zdravlja Zlatibon Lončar najavio da za par dana stiže nova značajna količina ovih vakcina.

Vakcine se ne mogu porediti

Efikasnost i  bezbednost Sinofarm vakcine ispitivana je na Bliskom istoku, gde je tokom prošle godine broj obolelih na 1.000 stanovnika bio manji nego u područjima gde je ispitivana efikasnost drugih trenutno dostupnih vakcina protiv kovida 19. Kako kaže profesor Stojanović, zbog toga se efikasnost različitih vakcina ne može porediti, jer na to utiče više faktora, poput sojeva koji su prisutni, raširenosti virusa isl. Studija predstavljena u Jama časopisu nije obuhvatila podatke iz ispitivanja faze tri u Jordanu i Egiptu, i oni bi trebalo da budu naknadno dostupni.

Izvor: Danas