Foto: Pixabay

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je danas da vakcinisani ljudi nisu zaštićeni ni posle druge doze vakcine, i da bar dve do četiri nedelje traje stvaranje antitela, ali i da krvne ćelije budu povećane i učestvuju u odbrani organizma.

„Kad primite vakcinu najbolje da računate da najmanje pet-šest nedelja niste uopšte zaštićeni, a i kada prodje taj period sve vakcine imaju efikasnost 80 do 90 odsto“ rekao je Šekler za TV Pink.

Šekler je dodao da će izvestan procenat vakcinisanih moći da prenese virus nekom drugom i apelovao na gradjane da se ponašaju odgovornije i da se pridržavaju mera, a posebno da nose zaštitne maske.

Poručio je da gradjani iskoriste lepo vreme i budu više napolju da bi podigli imunitet, ali uz kontakte ograničene na porodicu i malobrojne ljude s kojima inače kontaktiraju i znaju da su bezbedni.

On je rekao da pored ostalog i od genetskih predispozicija od kojih zavisi koliko će težak oblik infekcije virusom korona neko imati.

Kako je objasnio, geni kontrolišu količinu tečnosti u plućima, a kod onih kod kojih se genetski luči više tečnosti razvija se težak oblik korone jer se pluća više pune tečnošću.

Izvor: Beta

Reklame