Rusija je odobrila i treće cepivo za domaću upotrebu, izjavio je za državnu televiziju premijer Mihail Mišustin, iako masovnija klinička ispitivanja CoviVaca koje proizvodi Centar Čumakov tek trebaju da počnu.

U Rusiji su već registrovane dve vakcine protiv korona virusa – Sputnik V koje je razvio Nacionalni istraživacki centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravstva i EpiVac Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor u Novosibirsku. U oba slučaja je Rusija zauzela slično stajalište, odobrivši cepiva pre nego su zaključena završna klinička ispitivanja, što je izazvalo sumnjičavost nekih zapadnih naučnika, prenosi HRT.

Sputnik V je dobio zeleno svetlo u avgustu, a treća faza kliničkih ispitivanja je počela u septembru. Masovno vakcinisanje je započeto u decembru, a preliminirani rezultati su pokazali da to cepivo ima delovanje od 91,4 posto. Prvom dozom Sputnika V vakcinisano je do sada više od dva miliona Rusa. Uvođenje druge vakcine, EpiVaca, upravo započinje.

– Rusija je danas jedina zemlja na svetu s već tri vakcine protiv Covida-19 – rekao je Mušustin.

Centar Čumakov, koji je 1955. u Sankt Peterburgu osnovai Mihail Čumakov, poznat je po saradnji s američkim naučnikom Albertom Sabinom na samom vrhuncu Hladnoga rata, a koja je urodila razvojem cepiva protiv dečje paralize.

Za razliku od Sputnika V, koji koristi modificirani bezopasan virus prehlade kako bi prevario telo da proizvodi antigena i pomogne imunološkom sistemu u borbi protiv zaraze korona virusom, CoviVac je u potpunosti virionsko cepivo. To znači da je napravljeno od korona virusa koji je onesposobljen, tj. lišen je svake mogućnosti repliciranja. Virion je potpuna infektivna virusna čestica s DNA ili RNA u jezgri i proteinskim omotačem (kapsidom), kakva se nalazi izvan stanice domaćina, a naziva se i virusnom česticom.

CoviVac se daje u dve doze u razmaku od 14 dana. Transportuje se i skladišti na normalnoj temperaturu hladnjaka od dva do osam stupnjeva Celzijusa.

Izvor: Danas