foto: Saša Stojčić

Demanti na tekst pod naslovom “Kineski radnici u Rakiti u štrajku: Ziđin bruka ime naše zemlje, tužićemo ga” sa portala Glas Zaječara koji je redakciji dostavila advokatica Milena Krivokapić-Živić u nastavku prenosimo u celosti.

Dana 13.01.2021. godine na online platformi GLAS ZAJEČARA (https://www.glas-zajecara.com/kineski-radnici-u-rakiti-u-strajku-zidjin-bruka-ime-nase-zemlje-tuzicemo-ga/)
objavljeni su neistiniti navodi u tekstu pod naslovom “Kineski radnici u Rakiti u štrajku: Ziđin bruka ime naše zemlje, tužićemo ga”.

Zbog sve učestalijeg ugrožavanja reputacije kompanije Jinshan koja sarađuje sa Ziđinom, objavama koje su neistinite, molim da demanti, kao odgovor druge strane, budu objavljeni u celosti:

Jinshan dozvoljava štrajk radnika, kao i svaku drugu aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije. Predlozi za unapređenje i napredak su uvek dobrodošli.

Kineski radnici su svojim okupljanjem želeli da dobiju vakcinu protiv korona virusa kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata usled pandemije korona virusa realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

Jinshan svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike. Korona pozitivni radnici su smešteni u posebnim spavaonicama u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa i nijedan kineski radnik nije prinudno odveden u nepoznatom pravcu kako je bilo objavljeno.

Jinshan napominje da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno.

Kineski radnici angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uređajima.

Kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari.

Građani Srbije i Kine koji žive i rade u Boru, kao i lokalna administracija mogu da posvedoče o uključenosti kineskih radnika u život Bora. Ziđin je otvorio u Boru perionicu veša, uređuje hotel, plažu i sportske terene na Borskom jezeru, tako da je informacija o zabrani kretanja kineskih državljana lako proverljiva.

Transport, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali je Jinshan na to primoran zbog nedostatka radnika građevinske struke u Srbiji sa iskustvom, što predstavlja problem u celom građevinskom sektoru.

Crna lista nepoželjnih radnika ne postoji, već naprotiv nedostatak radnika i menadžera sa iskustvom.

Takođe, zbog obima projekta, Jinshan ovim putem poziva sve zainteresovane da se prijave za posao u kompaniji jer je konkurs za nova radna mesta uvek otvoren.

Imajući u vidu da su ponovo objavljene neistinite i neproverene informacije, čime je direktno naneta šteta kompaniji Ziđin, zahtevamo javno izvinjenje, da se demanti objave i ubuduće poštovanje obaveze provere istinitosti informacije u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.