Dragana Rašić i Miloš Stojadinović, odbornici Demokratske stranke u Zaječaru istakli su na današnjoj konferenciji za štampu da su oni uvidom u dokumentaciju o javnom – privatnom partnerstvu za zamenu javnog osvetljenja LED rasvete na teritoriji grada Zaječara, utvrdili  brojne nepravilnosti i osnovano sumnjaju da će ovim budžet grada Zaječara biti oštećen za blizu 6 miliona evra.

Dragana Rašić, pdbornica Demokratske stranke u Skupštini grada Zaječara istakla je da je ova konferencija za novinare sazvana je sa razlogom da se objasne neke situacije koje su se dešavale na sednici skupštine grada 18. decembra.

„Mi smo dakle uvidom u dokumentaciju o javnom – privatnom partnerstvu za zamenu javnog osvetljenja LED rasvete na teritoriji grada Zaječara, utvrdili zapravo brojne nepravilnosti i osnovano sumnjamo da će ovim budžet grada Zaječara biti oštećen za blizu 6 miliona evra“.kazala je Dragana Rašić.

Prema njenim rečima ovu odluku, podržali su odbornici skupštine grada Zaječara, iz redova Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta „Živim za Krajinu“ i Za česme.

Miloš Stojadinović, predsednik GrO Demokratske stranke i odbornik u Skupštini grada Zaječara kazao je da su sazvali ovu konferenciju  pošto su na samoj Skupštini grada zbog čestih prekida gospodina Zankova, predsednika Skupštine grada Zaječara i na kraju samog oduzimanja reči njemu kao odborniku, nisu stogli da ispričaju sve ono što su hteli građanima Zaječara.

„Danas posedujemo i nešto više informacija nego što smo imali na samoj sednici skupštine grada o celom tom slučaju, ali postoje opravdani razlozi da sumnjamo da ovde nisu sve stvari čiste i da je posao predimenzionisan i da jednostavno priča oko uštede elektične energije, odnosno da se ovaj posao radi na osnovu uštede električne energije i samo pokriće za jedno, da kažem tako, izvlačenje novca iz budžeta grada Zaječara“ istakao je Stojadinović.

Prema njegovim rečima postoje tri bitne stvari koje njima bude sumnju, tako da su ovom prilikom zamolili sve medije da se ozbiljno pozabave time jer ako su pretpostavke koje oni imaju tačne, ovo je vrlo ozbiljna stvar. Takođe zamolili su i tužilaštvo da pokrene istragu kao i agenciju za borbu protiv korupcije da krene da se bave ovom temom.

„Rekao sam tri stvari na osnovu kojih mi sumnjamo. Prva je da se u Srbiji trenutno dešava šablon koji je već viđen na prostorima Evropske unije, tačnije viđen je u Mađarskoj. I sama Mađarska vlada  je bila pod istragom Evropske agencije za sprečavanje prevara upravo na poslovima javno-privatnih partnerstava odnosno na poslovima javne rasvete. Kad kažem ovo, to građanima Srbije ništa ne znači kao i građanima Zaječara, ali ako vam kažem da firme koje su bile pod istragom u ovom slučaju pod istragom Evropske unije imaju svoje filijale u Srbiji i njihove filijale u Srbiji obavljaju sada u Srbiji poslovi javne rasvete onda zašto mi sumnjamo da se ovde događa jedna ajde da kažemo prevara građana, odnosno jedna korupcijska radnja“.istakao je on.

Stojadinović je istakao da oni smatraju da je njihova sumnja opravdana, pošto je Mađarska bila pod istragom za poslove vredne 46 miliona evra, zato što je vlasnik jedne od firmi koja je radila, a to je „Elius“, bio zet Viktora Orbana.

„Ta firma je bila pod istragom na sumnju na politički uticaj prilikom donošenja odluke i pod sumnjom na korupciju prilikom tih poslova. E sada, ta ista firma ima i svoj ogranak u Srbiji. Ona zajedno sa „Kiplajtom“ i „Lajt ju“ radila poslove javne rasvete u Srbiji. U Light ju, jedan od lica koji se nalazi u upravo pomenutoj firmi je izvesni Ištvan Galo, koji je jedan od suglasnika firme „Smart energy investment“ koja je dobila posao u Zaječaru“.- kazao je on.

Oni takođe misle da ima i političkog uticaja jer je kao zakonski zastupnik firme „Smart energy investment“ u Srbiji upisan, Obrad Tadić koji je bivši pomoćnik direktora fonda za razvoj autonomne pokrajine Vojvodine.

„To je jedan od aspekata zašto sumnjamo da se neka nezakonita radnja odvila na teritoriji grada Zaječara. Drugi razlog je sama tenderska dokumentacija. Znači vi u tenderskoj dokumentaciji, a to se ponavlja iz ciklusa u ciklus, prošli posao koji je firma „Smart energy“ radila na teritoriji Srbije, bio je Vršac. Vi imate slušaj gde se postavljaju uslovi u smislu da firma ima prihod od 800 miliona dinara, pa onda imate uslov da je do sada u poslovima zamenila 18.700 koliko je tačno bilo, ne znam tačno brojku ali mogu da proverim, 18.798 sijalica da je zamenila i da je u prethodnim ugovorima u najmanje dva zamenila preko 5 000 sijalica što izaziva osnovanu sumnju s obzirom da su sve ove firme koje su međusobno povezane samo radile javnu rasvetu“.ističe Stojadinović.

Demokrate kažu da se po njima tako iskljušuje konkurenciju iz ovih poslova, a i kada se pogleda sam zapisnik sa otvaranja ponuda, vidi se da je firma „Feman“ iz Jagodine koja je bila drugi ponuđač, bila samo fiktivno tu.

„Znači firma „Feman“ uopšte nije dostavila ponudu za ovaj posao, samo je ispunjavala tu zakonsku normu da ima više ponuđača na tenderu. Isto tako sumnjivo je da kada pogledate konkursnu dokumentaciju, a nije mala i nisu mali uslovi koji treba da se ispune, sumnjivo je to da je naša Zaječarska tenderska komisija donela odluku o izboru ponuđača za samo 18 minuta. Znači od otvaranja ponuda do dodeljivanja posla je proteklo 18 minuta“.kaže Stojadinović.

On se pita kada su oni stigli da pregledaju sve licence, sve sertifikate i svu tehničku dokumentaciju i za 18 minuta da donesu odluku, tako da oni sumnjaju da se već znalo ko će ovaj posao u gradu dobiti a i same specifikacije tehničke kada se pogledaju o sijalicama one isto idu ka samo jednom proizvođaču sijaličnih svetala i to se vrlo lako postupkom istraživanja i unošenjem parametra dolazi na internetu.

„To je drugi aspekt zbog koga sumnjamo da nije sve urađeno baš kako je trebalo. Ne kažem da nije urađeno po zakonu, ja to moram da kažem građanima Zaječara, jer je naš zakon o javnim nabavkama i o javno-privatnom partnerstvu takav da vi bukvalno možete da sada raspišete nabavku za automobil i da stavite u javnoj nabavci da vam treba automobil koji od 0-100 razvija za 2,3 sekunde koji ima V8 motor i koji ima žuti bedž sa crnim konjem napred. Masa ljudi će da zna da je to Ferrari i da samo on može da konkuriše ali to je što bi oni rekli sve po zakonu. Oni su napravili konkursnu dokumentaciju u dokumentaciji nigde ne piše Ferrari i tender je po zakonu“.kazao je on.

Prema njegovim rečima treći aspekt u koji sumnjaju je predimenzionisanje same cene, i  čim su videli odluku o javnom-privatnom partnerstvu i tender, stupili su u kontakt sa ljudima gde imaju prijateljske veze i sa ljudima koji su radili i vodili gradove.

„Stupili smo u kontakt sa ljudima iz opštine Paraćin jer smo se setili da su oni imali priču o zameni javne rasvete i stavljanju LED sijalica. Stupili smo u kontakt sa njima i dobili smo podatak od njih da su se oni zbog cena koje ove firme nude, odlučili da ovaj posao urade sami. Tačnije, njihova direkcija za izgradnju. Oni su uradili probni uzorak od nekih 1000 sijaličnih mesta, a da napomenem i grad Zaječar odnosno preduzeće Timok-održavanje je uradio samostalno 200 sijalica LED rasvete tako da nije da nema sposobnost da obavi ovaj posao, direkcija za izgradnju je uradila 1000, a oni su na osnovu tih 1000 našli neku srednju cenu, uzeli i napravili projekat o energetrkoj efikasnosti, konkurisali za obnovu i razvoj i dobili kredit za 6.199 sijaličnih mesta i taj posao je po njihovom proračunu i po ugovoru koji su potpisali sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, iznosio 480 hiljada evra. 480 hiljada evra bez pdv-a“.objašnjava Stojadinović, i dodaje:

„Da prevedem to na slučaj Zaječara. U tom slučaju gde imamo 9.399 ako prostu matematiku izvedemo po sijaličnom mestu, u Zaječaru bi taj posao vredeo oko 890 hiljada evra s time što bi kredit dobili na 4 godine i platili 20% učešća, a rata za kredit bi iznosila 26 miliona dinara, plus struja koja se predviđa na nekoj cifri od 10-12 miliona dinara koliko već godišnje izlazi. To znači da bi Zaječar imao uštedu od 35 miliona dinara da sami radimo posao. E sada, rekao sam već da mi radimo posao za 890 hiljada evra“.

Stojadinović kaže da se Zaječar ovim ugovorom koji ćemo potpisati sa „Smart energy investmentom“ obavezao da godišnje isplaća ponuđaču 456 508 evra i ugovor je potpisan na 15 godina.

„Za 15 godina grad Zaječar će samo ponuđaču samo partneru u ovom poslu isplatiti 6 miliona 847 hiljada i 620 evra ili mi tačno plaćamo 728 evra po zamenjenom sijaličnom mestu. Znači, mi sa cifrom od 450 hiljada imamo neku uštedu preko 10 miliona dinara, 15 godina imamo uštedu. Po ovome što sam ja rekao po ugovoru od 4 godine, naša ušteda bi bila 35 miliona u prve 4 godine, a u ostalih 11 godina ušteda bi bila 70 miliona dinara godišnje za grad Zaječar. Čak i da sam loše računao jer nisam stručan u ovome, čak i da ovaj posao ne može da bude ekvivalentan sa Paraćinom, čak i da košta duplo više posao u Zaječaru nego u Paraćinu, meni tu u računici, a nadam se i svim građanima Zaječara, 5 miliona negde fali. 5 miliona evra negde fali“.ističe Stojadinović.

Stojadinović je objasnio na kraju obraćanja, koliko je novca dato za rasvetu i uporedio sa tim kako se gradonačelnik skoro hvalio školama koje je rekonstruisao i čija je vrednost rekonstrukcije bila po milion evra.

„5 ovakvih rekonstrukcija škola smo mi izgubili ovim ugovorom na 15 godina. Asfaltirao je put u Nikoličevu od 500 metara za 3,4 miliona dinara, što znači 200 km tih puteva smo mi izgubili zbog ovih ugovora. Grad Zaječar je izgubio preko 15 hiljada prosečnih plata u gradu Zaječaru“.kazao je on.

Prema njegovim rečima svaki građanin grada Zaječara ovaj ugovor plaća 150 evra iz svog džepa, i još jednom je zamolio sve Zaječarske medije kao i tužilaštvo da se pozabavi ovim. Pozvao je i agencija za borbu protiv korupcije jer oni sumnjaju da nisu čista posla u ovim ugovorima.

Današnju konferenciju za novinare ispratili su TV Melos, Tempo radio, Zaječar Onlajn kao i Glas Zaječara. Za ostale medije, konferencija za štampu Demokratske stranke, nije se dogodila.

Reklame