foto: printscreen

Nije vakcina spas, ona će nam mnogo pomoći, ali će kovid ostati sa nama, izjavio je danas epidemiolog Zoran Radovanović i ocenio da je neshvatljivo da se nove mere u borbi protiv korona virusa čekaju cele jeseni.

Ne treba misliti da ćemo svi u januaru biti vakcinisani, realno je da dobijemo stotinak hiljada doza i da vakcinišu lekare i medicinske sestre, one koji rade na najdelikatnijim poslovima, zatim vojsku, policiju, rekao je Radovanović za N1.

Vi i ja nećemo biti vakcinisani pre kraja leta, videćemo koliko će zaštita trajati, izgleda bolje nego što se mislilo. Bolest će biti tu, moraćemo da se naviknemo, jedino što nećemo imati ovakve epidemijske talase, verujem da je ovo poslednji, dosta zavisi i od mera, četvrti će biti blaži, dodao je Radovanović.

Ozbiljna je situacija, zdravstvene vlasti, posebno Krizni štab su izgubili kredibilitet, ponovio je on.

Moramo svi da budemo ujedinjeni, ne možete da se konfrontirate sa sindikatom lekara, da ignorišete Ujedinjene protiv kovida, koji su predložili detaljne mere. Kada postoji nepoverenje, teško je primeniti mere koje su neophodne, istakao je Radovanović.

Radovanović je ocenio i da je nehumano šta se radi bolesnima, „ali i lekari i sestre su na ivici, padaju u nesvest od umora“.

Ako imate tešku upalu pluća i na kiseoniku ste, o vama brine fizijatar i zubna tehničarka jer nema dovoljno lekara i sestara“, dodao je on.

Izvor: Danas