Foto: http://sandzakpress.net

Bezbednosna situacija na teritoriji nadležnosti Policijske uprave u Zaječaru, na osnovu relevantnih pokazatelja, tokom prethodne godine, može se oceniti kao stabilna.

Tokom prethodne godine ukupno je evidentirano 1313 krivičnih dela, 115 manje u odnosu na 2022. godinu sa ukupnim procentom umanjenja od 8%. O efikasnom i tendencioznom radu policijskih službenika govori i činjenica da je rasvetljeno 72% izvršenih krivičnih dela sa nepoznatnim izvršiocem.
Kada su u pitanju najteža krivična dela rasvetljeno je jedno teško ubistvo, ubistvo i krivično delo teška telesna povreda kao i 3 razbojništva.
Beleži se trend smanjenja krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta imajući u vidu da je tokom 2023. godine evidentirano 1152 krivična dela, 127 manje nego 2022. godine, kada je evidentirano 1279 gde je najveći broj izvršenih krivičnih dela protiv imovine, pa je tokom prethodne godine evidentirano ukupno 450 krivičnih dela što je za oko 10% manje u odnosu na uporedni period.
Takođe, trend smanjenja zabeležen je i u oblasti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici gde je evidentirano 168 krivičnih dela što je za 39% manje u odnosu na 2022. godinu kada je evidetirano 274.
U izveštajnom periodu 149 lica je zadržano shodno Zakoniku o krivičnom postupku i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, predato nadležnom tužilaštvu.

Imajući u vidu da je jedan od prioriteta rada ovog Ministarstva suzbijanje i borba protiv narkomanije naši pripadnici su tokom prethodne godine realizovali 246 zaplena, 47 više nego 2022. godine, i oduzeli oko 11 kg raznih vrsta narkotika a nadležnim tužilaštvima ukupno podneli 205 krivičnih prijava.

U izveštajnom periodu na teritoriji nadležnosti ove Policijske uprave podneto je ukupno 47 krivičnih prijava zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i 54 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nesavesnog držanja oružja.

U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koje je osmišljeno u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a koje ima za cilj podizanje svesti kod dece, posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, sticanja znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama, realizovano je ukupno 287 radionica odnosno 81 radionica na temu „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“, 93 na temu „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“ i 113 radionica na temu „Bezbednost dece u saobraćaju“.

Na teritoriji nadležnosti Policijske uprave u Zaječaru tokom izveštajnog perioda održano je 707 javnih okupljanja, sa oko 163000 učesnika tokom kojih nisu evidentirani slučajevi narušavanja javnog reda i mira u većem obimu dok je broj izvršenih prekršaja u odnosu na isti period identičan.
Tokom prethodne godine, službenici raspoređeni na upravnim poslovima izdali su 9843 ličnih karata i 8492 pasoša, dok je registrovano 38487 vozila.
Iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima Zaječarskog okruga tokom prethodne godine zabeležen je manji broj saobraćajnih nezgoda, u kojima je 5 lica poginulo, 54 teže i 142 lica lakše povređeno. Takođe, u odnosu na posmatrani period, za 8% je smanjen broj nastradalih lica u saobraćaju.

U kontrolama saobraćaja, usmerenim na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom izveštajnog perioda sprovedene su 20 regionalne, 14 centralne i 10 međunarodne akcije u kojima je otkriveno 15331 prekršaja, 2324 više nego 2022. godine.
Najveći broj izvršenih prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine kretanja – 6432, 2053 više nego 2022. godine a zbog vožnje pod dejstvom alkohola sankcionisano je 547 vozača od čega je 164 zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja.

U okviru akcije suzbijanja iregularnih migracija i sprovođenja pojačanih mera na otkrivanju ilegalnog prelaska državne granice, na teritoriji ove Policijske uprave otkriveno je ukupno 352 migranata dok je 20 lica procesuirano zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u narednom periodu, nastaviće sa redovnim i pojačanim kontrolama sa ciljem sprečavanja i otkrivanja svih krivičnih dela i prekršaja uz poseban akcenat na preventivne aktivnosti u svim oblastima.

Reklame