Foto: Pixabay / ilustracija

Stanje javne bezbednosti na području koje pokriva Policijska uprava u Boru, uzimajući u obzir osnovne pokazatelje, može se oceniti povoljno tokom februara meseca 2024. godine.

Na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Boru, registrovano je ukupno 110 krivičnih dela (sedište Policijske uprave – 47, Policijska stanica Negotin – 30, Policijska stanica Kladovo – 23, dok je najmanji broj krivičnih dela registrovan na području Policijske stanice Majdanpek – 10), što predstavlja povećanje ukupnog broja krivičnih dela za 18 % u odnosu na isti mesec prethodne godine (93). Od ukupnog broja krivičnih dela, 53 izvršena su od strane poznatog izvršioca, 44 od strane nepoznatih izvršioca, a u 13 slučaja izvršioci krivičnih dela uhvaćeni su na delu. Operativnim radom policijskih službenika rasvetljeno je 34 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, odnosno 77 %. Iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 101, privrednog kriminaliteta 7, visokotehnološkog i ekološkog kriminaliteta po jedno krivično delo. Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti imovinskih delikata. Na području Policijske uprave u Boru, tokom februara meseca nije bilo registrovanih krivičnih dela Teško ubistvo, Ubistvo i Ubistvo u pokušaju.

Od strane policijskih službenika preduzete su sve mere na otkrivanju i zapleni narkotika. Realizovana je jedna zaplena opojnih droga kojom prilikom je zaplenjeno je 99 grama kokaina.

Registrovano je 19 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira (sedište Policijske uprave – 9, Policijska stanica Negotin – 6 i Policijska stanica Majdanpek – 4). Nije bilo narušavanja javnog reda u većem obimu, kao ni zabrana javnih okupljanja. Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u februaru mesecu je neznatno veći u odnosu na isti mesec prethodne godine (15).

U toku februara meseca 2024. godine, održana su 8 javnih okupljanja, na kojima je bilo prisutno 720 lica. Nije bilo neprijavljenih, zabranjenih i prekinutih skupova.

U toku februara 2024. godine dogodile su se 24 saobraćajne nezgode, od kojih je 14 sa materijalnom štetom i 10 sa nastradalim licima, dok poginulih lica nije bilo. U saobraćajnim nezgodama sedam lica zadobilo je teške telesne povrede, dok je lakše povređeno 10 lica. Aktivnostima policijskih službenika otkriveno je i sankcionisano 1.516 prekršaja.

Faktori koji su najčešće uticali na izazivanje saobraćajnih nezgoda su: pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača, preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača, propusti vozača zbog neiskustva, neprimerenog i nepropisnog ponašanja i dr.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sa količinom preko 1,2 promila, pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i odbijanja alkotestiranja, prema 13 vozača primenjena je mera zadržavanja.

Tokom meseca februara realizovano je 93 naredbi nadležnih sudova i drugih državnih organa, 16 poternica i uhapšeno je 14 lica. Realizovano je 19 potraga za licima. Izvršeno je 6.309 provera identiteta lica, pruženo 11 policijskih pomoći državnim organima i organizacijama, izvršene su 242 bezbednosne provere.

U toku februara 2024. godine, izdata je 1.264 biometrijska lična karta, 457 putnih isprava, 1.178 vozačkih dozvola i 897 saobraćajnih dozvola.

 

Reklame