Reklame

Meštani Malog Izvora, ekološki i politički aktivisti protestovali su danas zbog najavljenog otvaranja kamenoloma na površini od 29 hektara u ataru tog zaječarskog sela. Kako kažu, žive u strahu od realizacije takvog jednog projekta koji će, smatraju, ugroziti njihovu egzistenciju, narušiti poljoprivredne i turističke potencijale toga kraja i baciti u zaborav jedinstvene kulturne vrednosti sela. Gradonačelnik Boško Ničić kaže da će Grad, koji još uvek nije izdao ni jednu jedinu dozvolu, imati šta da kaže onda kada preko 10 institucija da svoje mišljenje o ovom projektu.

U znak protesta zbog najavljenog otvaranja kemenoloma, meštani Malog Izvora okupili su se danas kod stare zgrade Zadruge upućujući poruku da će braniti ono što svima pripada – prirodu i da neće odustajati od tog cilja.

Peticiju protiv otvaranja kamenoloma potpisali su žitelji tog sela, a pridružili su se i građani Zaječara poreklom iz ovog sela, kao i građani sa posedima u njemu.

„Meštani su uznemireni jer je u pitanju dalji opstanak. Mali Izvor nije mrtvo selo, ima oko 250 meštana, uzorne poljoprivrednike, imamo školu, ambulantu, prodavnicu, investirali smo i ulagali smo godinama, a šta da radimo, da se selimo odavde? Nemamo snage za to, sredstava, ko će kupiti imovinu blizu kamenoloma? Imamo odlične druge mogućnosti, poljoprivredne, turističke, pa je neshvatljivo zašto kamenolom. Osim prašine, koja je pratilac kamenoloma, postoji opasnost od nestanka podzemnih voda a imamo i ovako problema sa vodom. To bi nas dokrajčilo“, rekao je Slobodan Petrović, iz Inicijativnog odbora Udruženja „Nećemo kamenolom kod Malog Izvora“.

On je napomenuo da su se obratili čelnicima grada Zaječara, nakon čega je obavljen razgovor sa gradonačelnikom Boškom Ničićem.

„Slali smo peticiju i gradonačelnik nas je pozvao na sastanak, ali je sve ostalo na tome da se napravi neki kompromis. Mi to ne prihvatamo i nastavićemo da se borimo“, kazao je Petrović.

Podršku meštanima Malog Izvora dao je i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta iz Temske.

„Vi ste ti koji se pitate, vi to nećete, i ne može da se priroda uništava. Mi pet godina idemo po Srbiji od „mesta zločina“, do „mesta zločina“. Ne znamo gde pre da odemo da odbranimo prirodu. Pitaćete se vi i niko drugi“, rekao je Ćuta.

Pravni zastupnik „Ekološkog ustanka“ Danijela Nestorović iz Beograda, takođe, se obratila prisutnima.

„Ja sam dobila dokumentaciju, pogledala i mogu da kažem da se slična situacija desila i u Beogradu. Ovo nam je priroda dala, ovo pripada svima nama. Ne sme se dozvoliti da se unište poljoprivredna gazdinstva, zaštićene vrste životinja… Niko nije objasnio kako ćete vi biti zaštićeni od zagađenja vazduha, buke, od zagađenja zemljišta“, rekla je Nestorović. .

Dr Dejan Krstić etnolog i antropolog je istakao da je Mali Izvor jedno od većih i naprednijih sela na ovom području i da ima izuzetne potencijale koje se nikako ne smeju zanemariti.

„Planirano je da se na 29 hektara zemljišta izgradi kamenolom, a zapostavlja se ono što bi bilo prirodno da se ovde neguje i na čemu bi trebalo da se zasniva napredak ovog kraja, a to su, poljoprivredni, privredni i kulturni potencijali koji su izuzetni. Ovde treba da šetaju ljubitelji prirode. Ovde imamo farme krava, mangulica, specifičnih vrsta ovaca i umesto da negujemo to i budemo obasipani poljoprivrednim i ekološkim proizvodima, ovde se otvara kamenolom. Ovo je najbogatije područje, ne u Srbiji, nego na Balkanu sa arhaičnim oblicama svetih mesta i objekata, kao i običaja koji su za njih vezani. Ovde su zavetni krstovi, rimsko crkvište, ovde u blizini je vrh Vetren i svi žele da ovde vide prirodu, a ne kamenolom“, rekao je Krstić.

Zakonske procedure vezane za realizaciju ovog projekta su u toku, a gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kaže za Magnum radio da je juče u Gradskoj upravi održan sastanak sa predstavnicima Mesne zajednice Mali Izvor kome je prisustvovao i inicijator današnjeg protesta, a na kome je sve argumentovano i objašnjeno.

„Aleksandar Jovanović Ćuta i Dejan Krstić, sa jedva tri posto podrške građana izašlih na izbore, neće rešiti nijedan problem meštana Malog Izvora, ni podtupižničkih sela, već oni koji rade i grade puteve, a samo prošle godine u putnu infrastrukturu, ne računajući put Zaječar-Knjaževac, uloženo je u ovom kraju oko tri miliona evra. Rade se i projekti potpunog vodosnabdevanja zdravom pijaćom vodom kontrolisane ispravnosti kao i rešavanja problema otpadnih voda. Takođe, ulaže se u subvencije poljoprivrednim proizvođačima…“, navodi Ničić i dodaje da je na današnjem skupu iznet niz laži.

Ističe da dovođenje Ćute i Krstića, te nekih ljudi iz „Ekoloskog ustanka”, govori o karakteru samog skupa, kao i da 50 odsto učesnika protesta nisu Maloizvorci.

Grad, koji još uvek nije izdao ni jednu jedinu dozvolu, će imati šta da kaže onda kada preko 10 institucija da svoje mišljenje o ovom projektu„, zaključuje Ničić.

Izvor: Magnum radio