Foto: Pixabay

Intervju koji je obelodanjen 8. marta u dnevnom listu „Danas“, čiji je autor Miljko Stojanović, a koji govori o životnom putu mladog Ukrajinca koji je u Srbiji našao utočište od pakla rata izazvao je burnu reakciju i rezultirao pretnjama na račun autora teksta. Kako je tragedija pojedinca anulirana, a autor teksta postao meta pretnji?

 

Višednevne pretnje upućene Miljku Stojanoviću, dopisniku dnevnog lista „Danas“ tužilaštvo je okarakterisalo kao delo ugrožavaja bezbednosti. Nakon dva ročišta, i dalje se čeka epilog verbalnog napada na novinara koji je uzburkao javnost Srbije i Evrope.

Lice kojem se na teret stavlja izvršenje ovo dela bilo je, očigledno, isprovocirano tekstom o ličnom iskustvu mladog čoveka iz Ukrajine koji je utočište od rata u Ukrajini pronašao u Srbiji. Tekst je objavio 8. marta dnevni list „Danas“, i to po naslovom „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”. Imajući u vidu miroljubivu poruku tekst je prenelo više medija širom Srbije.

Na fejsbuk stranici dnevnog lista „Danas – Zaječar“ na objavi o ovom intervjuu i objavi na ličnom profilu novinara Miljka Stojanovića, reč po reč, diskusiju za diskusijom, bez ikakvog dokaza da je tekst zlonameran, sagovornik kriv za bilo kakav zločin – neslaganja u mišljenju prerasla su u jednostrane i otvorene pretnje smrću novinaru Miljku Stojanoviću.

„U jednom komentaru piše da, ako ne izbrišem objavu na fejsbuku u kojoj sam samo postavio pritnskrinove inače javno objavljenih komentara policija može samo da dođe da me popiše, odnosno da mi ovo neće biti zaboravljeno, te da ćemo se sresti kad tad a onda neka se molim da ne bude unakažen“. – kazao je Miljko Stojanović

Reakcijom policije, a po podnetoj prijavi, lice kome se na teret stavlja izvršenje dela „ugrožavanje bezbednosti“ privedeno je, kada se ispostavilo da je u pitanju lice koje stanuje u neposrednoj blizini novinara Stojanovića – što je pretnjama dalo posebnu dimenziju i izazval osećaj kod novinara Stojanovića da zbog njegovog posla nije ugrožen samo on, već i njegova porodica.

„Ne sporim to da svako ima pravo na slobodno mišljenje, kao i da u medijskom prostoru – ne samo Srbije,  već i sveta svakodnevno ima konfuznih tekstova, zlonamerno plasiranih tekstova, koji najverovatnije namerno stvaraju iskrivljenu sliku stvarnosti kako bi se opravdale aktivnosti ove ili one strane u sukobu između Ukrajine i Rusije. Ipak ne mogu da razumem šta je uticalo na nas da potisnemo čovečnost i da anuliramo ličnu tragediju pojedinca, i učinimo je bezvrednom? Kako to da miroljubiva poruka izazove bes, mržnju i gomilu uvreda?“ – kazao je novinar Stojanović

Iako je pozitivan stav prema Rusiji, rezultat decenijama negovanog stava da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije, te je uvrežen stav da smo kao slovenski bratski narodi povezani neraskidivim vezama, stiče se utisak da značajnog udela u formiranju mnjenja ima snažna propagandna mašinerija, kojom se koriste obe strane kako bi zaštitile svoje interese.

„Propaganda anulira tragediju pojedinca, ona potiskuje u drugi plan ljudskost i osnovne vrednosti, kako bi se opravdao  viši cilj. Ovo kreira atmosferu koja je opasna po život novinara, i ne samo novinara, svakoga ko misli van okvira koji su postavljeni kao prihvatljivi.“ – zaključio je Stojanović.

*Tekst je objavljen u okviru projekta „Jačanje kapaciteta srpskih lokalnih medija za suzbijanje strane propagande i dezinformacija“, uz podršku DT Instituta

Reklame