foto: pixabay
Reklame

Promocija knjige „Siguran smer-vodič kroz osnovna pravila saobraćaja“ biće održana u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, u Zaječaru 25. oktobra sa početkom u 17 časova.

Knjiga je namenjena uzrastu nižih razreda osnovne škole. U sklopu promocije predstavnici osnovnih škola i predškolskih ustanova na teritoriji grada Zječara dobiće besplatne primerke za svoje biblioteke.

Ideja koju zastupa autor knjige i naše udruženje je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti.

„Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama“. kažu iz ovog udruženja, i dodaju:

„Ono što pre svega nedostaje našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi“.

Ova knjiga predstavlja mali korak ka postavljenom cilju, bezbednom saobraćaju, i proizvod je različitih iskustava, proučavanja osnova psihologije i načina na koji se pravila saobraćaja uče u drugim državama, kao i uporednog zakonodavstva (propisa drugih država). Uzor je potražen u priručnicima za učenje pravila saobraćaja iz razvijenih država, u kojima je broj fatalnih saobraćajnih nezgoda doveden u prihvatljive okvire.

U sklopu promocije biće predstavljene i dve mobilne i veb GIS aplikacije (pristupacnostbor.com, mobilitybor.com) posvećene urbanoj mobilnosti osobama sa invaliditetom na teritoriji grada Bora. Ovo su prve aplikacije ovakve vrste na teritoriji Jugoistočne Evrope.

Više o ediciji knjiga Siguran smer na linku OVDE.