Stara jela gotovo su zaboravljena
Reklame

Mnoga jela bez kojih se nekad nije moga zamisliti obed ili slavska trpeza danas žive samo u starim kuvarima naših baka. Mnoga savremene domaćice ne spremaju, ali domaćice koje ih spremaju tvrde da gosti ne mogu da odole kada se pripreme.

 

Domaćice su nekada pripremale obroke uz ognjište – i po letnjoj vrelini, i  u zimu. Često ne samo za svoju porodicu, već i za žetvare, kosače i druge radnike u polju – vredno i štedljivo, jer i u rodne godine hrana se nije bacala.

Rodilo je ove godine , foto: Glas Zaječara

Orasi, paprika, mast, luk, kupus, sir, jaja, banice, jela od iznutrica, pečene tikve, grožđe i jabuke – Stara planina donosila je plodove koje su ubirale vredne ruke.

I nekada se dobro jelo, ali jela bez kojih se nekada ni najsiroašnija trpeza nije mogla zamisliti danas polako tonu u zaborav.

Čupuriju, kažu, moderne domaćice ne spremaju, ali kada dođu na zavetinu ne može čovek da se doredi da proba – toliko je ukusno. Kako se nekada spremala čupurija, kazuje Ljiljana Živković.

 

Vržalac je jelo koje, još uvek živi i sprema se – iako ne tako često kao nekada, već gotovo samo za praznike. Šta je vržalac i kako se sprema? Poslušajte u video prilogu koji sledi.

 

Sirće je salata bez koje se letnja vrelina ne može ni zamisliti, pogotovo za one koji traže osveženje nakon napornog rada u polju. Kakvo je to jelo i šta ga čini tako ukusnim? Ispričaće vam Ljiljana koja ovo jelo rado i danas sprema.

Pretrkanica se može spremati na različite načine ali, kažu, najukusija je ona sa orasima, a ova je upravo i najdraža ljubiteljima vina. U čemu se krije tajna dobre pretrkanice? Poslušajte priču o ovom jelu.

 

 

Da li ste nekada probali neko od ovih jela? Po kom jelu pamtite vaše detinjstvo i odrastanje?

 

„Priče iz Torlačije“ – „Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.