Reklame

Ne tako davno gotovo svaka kuća imala je zasad konoplje. Put od rasada do košulje ili čaršava bio je jako dug, ali vredne ruke stvarale su remek dela domaće radinosti.

 

U Novom Koritu, ne tako davno, gotovo svaka kuća imala je zasad konoplje – grstelnik. Vredne domaćice sadile su konoplju kako bi proizvele materijal preko potreban za izradu odeće, posteljine i ostalog pokućstva.

Put od rasada do košulje ili čaršava prilično je dug i težak, ali vredne ruke su iz generacije u generaciju stvarale prava remek dela domaće radinosti: košulje, čipke, stoljnjaci, jastučnice, čaršavi, krpe – svaka domaćica proizvodila je svoje, od konoplje.

 

Ljiljana se priseća kako su žene obrađivale konoplju

Kako od semena konoplje nastaje pređa?  Kako izgleda put od grstelnika, preko topila do košulje ili čipke? Da li ste nekada bili u prilici da posmatrate kako žene kraj reke pripremaju konoplju  za obradu?

Ljiljana se priseća kako se nekada obrađivala konoplja.

 

 

Da li vi u kući imate neku rukotvorinu koju ste nasledili od bake i koja je napravljena baš na ovaj način?

 

„Priče iz Torlačije“ – „Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.