Foto: Pozorište

U okviru programa Dan Narodnog pozorišta Timočke Krajine“ Zoran Radmilović“, 77 godišnjica prve premijere „Žita Cvetaju“, u pozorišnom muzeju predstavljen je najnoviji 268. broj časopisa “ Razvitak „, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

O sadržaju časopisa govorili su dr. Miodrag Todorović saradnik časopisa, Nikola Milutinović istoričar i arhivista, Marija Simonović istoričar umetnosti koja je otvorila današnju promociju i Mirjana Petrović organizator kulturnih aktivnosti koja je govorila stihove.
Na početku promocije Marija Simonović nas je podsetila i na godišnjicu postojanja pozorišnog muzeja, koji je na današnji dan otvorio svoja vrata za prve posetioce, što je dvostruki povod za slavlje.

Poznato je da časopis „Razvitak“ obuhvata kulturu, umetnost i društvena pitanja.
268. broj časopisa sastoji se iz osam delova a to su: Danas i ovde, Vidici, Sagledavanje, Susreti i trajanja, Znaci i putokazi, Jubileji, Razmeđa i Savetnik. Čitav časopis je prožet poezijom i započinje pesmom Zorana Đerića, “ Poezija i gluma“, posvećena Zoranu Radmiloviću. Pored Zorana Đerića, tu su i pesme Vladimira B. Perića, Nebojše Lapčevića, Dragice Stojanović, Zorice Krstović ženskog poetskog kluba Vlat i mnogih drugih.

Na današnjoj promociji posebna pažnja posvećena je radu dr. Miodraga Todorović koji iza sebe ima 79 stručnih radova kako u zemlji tako i u inostranstvu a za sam časopis Razvitak je objavio do sada 19 članaka. Jedan od njih je članak “ Bela kuga“ u Zaječaru -ubrzanije napreduje o kome je danas govorio.

Dr. Todorović je u svom izlaganju istakao kako još od sredine sedamdesetih godina prošlog veka u Zaječaru se rađa nedovoljno dece za obnavljanje stanovništva. Put biološkog opstanka odnosno borba protiv ,,bele kuge“ u opštini Zaječar počinje 1997. godine sa velikim zakašnjenjem. Pored već ustaljenih aktivnosti i materijalne pomoći od strane države i lokalne samouprave rešenje se traže u angažovanju stručnjaka iz domena socijalne politike, politike prema obrazovanju, prema zdravlju, prema radu, dečije zaštite, politike prema poljoprivredi i razvoju sela, informativne politike, politike lokalne samouprave koji imaju bar osnovna znanja iz oblasti demografije i imaju interesovanje da se uključe u borbi protiv bele kuge. Rešenja se traže u afirmaciji mladosti odnosno stvaranje povoljnih uslova za psihofizički razvoj dece i omladine.

Nikola Milutinović istoričar i arhivista posebnu pažnju je posvetio u današnjem govoru, obeležavanju 75 godina rada Istorijskog arhiva u Zaječaru. Istakao je izazove i probleme sa kojima su morali zaposleni te ustanove da se izbore kao i detalje kojima se ponosi a koji su nastali nakon 1948. godine kada Istorijski arhiv u Zaječaru kreće sa radom nakon jednog svetskog ratnog sukoba u godinama opšte oskudice, u trenutku kada zemlja pokušava da se žargonski rečeno postavi na noge. S obzirom na opšte stanje u državi, Istorijski arhiv susreo sa brojnim izazovima i ti prvi dani više su ličili na spasilačku akciju u kojoj su zaposleni spasili od propadanja arhivsku građu bez koje nema istorije.

Pored očuvanje arhivske građe, Istorijski arhiv se suočava i sa dolaskom novih tehnologija i radom u novom digitalnom elektronskom ambijentu koji pred njih postavlja nove izazove, pitanja ali nada se i brojne benefite jer kako sam kaže, bez arhivske građe nema istorije a samim tim ni poznavanja prošlosti.

Reklame