foto:pixabay

Kupovina polovnih automobila nikada nije bila lak posao, a pre svega, tokom kupovine je potrebno da se obrati pažnja na mnoštvo stvari koje zapravo ni sami ne znamo da procenimo u svakom pojedinačnom slučaju.

I baš zato je velika mogućnost da se kupac polovnog automobila dobro opeče i preplati svoje novo vozilo, a do toga dolazi iz više razloga.

Oko 70 odsto automobila na dizel ima štelovanu kilometražu

U trendu je fenomen vraćanja kilometraže koji može debelo da naškodi kupcu po pitanju cene. Zbog toga je od krucijalnog značaja da se zna sve o automobilu koji biste želeli da kupite.

To može da se postigne uz pomoć raznih platformi za proveru automobila, koje nude detaljan izveštaj o određenim vozilima. Sve što je potrebno je da se zna broj šasije.

Šta je to VIN broj? Broj šasije?

Broj šasije je jedninstven fabrički broj svakog automobila. Nešto slično otisku prsta kod ljudi ili matičnom broju svakog čoveka. Ovaj broj sadrži 17 brojeva i slova, a poznat je i pod imenom VIN što ustvari znači Vehicle Identification Number.

Dakle, na osnovu ovog broja, možemo zasigurno znati da se radi o određenom automobilu.

Broj šasije je veoma lako naći na automobilu zato što je on utisnut na više mesta. Najbolji način da se pronađe ovaj broj je da se pogleda u motorni prostor ispod haube.

U većini slučajeva ovaj broj se nalazi na desnom amortizeru ili blatobranu. Važno je znati da nije potrebno tražiti mesto gde se nalazi broj motora.

Ukoliko ne može da se nađe broj šasije, onda se treba obratiti ovlašćenom servisu, jer oni gotovo sigurno znaju gde se to nalazi.

Kako se proverava istorija jednog automobila?

Bez imalo muke, kada se sazna broj šasije željenog automobila, može lako da se proveri njegova istorija. Postoje razne platforme gde to možete uraditi, između ostalih i carVertical.

Sve što je potrebno kako bi se saznao detaljan izveštaj nekog automobila je da se na toj platformi unese broj šasije u odgovarajuće polje. Za samo nekoliko sekundi dobije se željeni detaljan izveštaj o automobilu.

U detaljnom izveštaju o istoriji jednog automobila mogu se naći svi podaci o kilometraži, o potencijalnoj krađi automobila, podaci o mogućim saobraćajnim nesrećama u kojima je automobil učestvovao, kao i informacije o tome da li je vozilo korišćeno kao taksi vozilo.

Zašto je važna provera istorije automobila?

Provera broja šasije istorije automobila je veoma važna kako bi se izbegli razni problemi prilikom kupovine automobila ’’na slepo’’, od kojih su najčešći vraćena kilometraža, prevara u ceni, skrivene mane i kvarovi i pogrešne informacije o istoriji automobila.

Prevare kod polovnjaka su sve češće u proteklih nekoliko godina i zato se fenomen vraćene kilometraže često sreće danas. U nekim slučajevima, kilometraža može biti vraćena i do 80.000 kilometara, što kao posledicu donosi i veliku razliku u ceni.

Cena automobila jednim delom zavisi od pređene kilometraže. Zato prevaranti gledaju da zarade na ljudima koji ne proveravaju istorijat automobila, a razlika u ceni može biti i do više hiljada evra.

S druge strane, postoje vozila koja imaju skrivene kvarove i mane koje su zadobile prilikom nesreća. Gotovo će svaki prodavac pokušati da sakrije te mane, ali uz pomoć izveštaja istorijata automobila, može se dobiti jasna sliku o svemu.

Sama činjenica da vozilo ima skrivene mane može prouzrokovati kvarove tek nakon kupovine. Uz sve to, prilikom provere istorije automobila, može se dobiti realna cena automobila.

Izvor: Danas

Reklame