Foto: rtcg
Reklame

Povodom stravičnog zločina koji se dogodio u Zaječaru, u kome je nasmrt pretučena dvogodišnja devojčica, predstavnici inicijative „Za tebe – važno je“ apeluju na sve novinare, urednike i foto-reportere da poštuju novinarski kodeks i Zakon o medijima i javnom informisanju i apeluju na poslenike javne reči da se uzdrže od senzacionalističkog izveštavanja.

Oni podsećaju da se prema žrtvama zločina moraju odnositi sa dostojanstvom i poštovanjem, a sa svedocima i osobama koje su u porodičnim, prijateljskim ili emotivnim vezama sa žrtvom sa puno saosećanja i razumevanja.

„Način na koji novinari o nekom događaju verovatno će uticati na to kako zajednica reaguje nakon tragedije. Zato treba imati na umu da će izveštavanje o traumatičnom događaju imati uticaja na čitaoce, gledaoce i slušaoce. Novinari koji pokrivaju resor koji podrazumeva puno nasilnih događaja često izgrade potreban i odgovarajući profesionalni zid između sebe i onih koji su preživeli neku vrstu tragedije, kao i drugih svedoka koje intervjuišu. Međutim, ako novinar procenjuje da mu je dat mučan zadatak koji nije u stanju da obavi, svoje sumnje treba na uljudan način da saopšti svom nadređenom. Važi i obrnuto – novinari koji tvrde da su najmanje pogođeni traumatičnim događajem mogu, zapravo, biti najviše pogođeni. Drugi mogu razviti mehanizme koji im pomažu da se izbore sa tragedijom i mogu imati mininalne posledice. Rezimea radi, događaji mogu imati različiti uticaj na ljude u istoj redakciji“, zaključuju predstavnici inicijative „Za tebe – važno je“.

Izvor: Politika

Reklame