U Službenom glasniku objavljeni su novi cenovnici poštanskih usluga u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Pojedine usluge zadržale su važeće cene, dok su pojedine znatno poskupele. Tako će, na primer, slanje pisma u Srbiji težine do 20 grama poskupeti sa sadašnih 30 dinara na 48 dinara, što je rast od 60 odsto, dok će slanje novca post-net uputnicom zadržati istu cenu – 25 dinara za iznos uplate do 1.000 dinara, odnosno 2,5 odsto od iznosa uplate za veće sume.

Vlada Srbije dala je saglasnost na nove cenovnike poštanskih usluga u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, navodi se u Službenom glasniku objavljenom 27. februara. I jedan i drugi cenovnik stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja, odnosno 7. marta.

Cena slanja pisma do 20 grama u Srbiji će, tako, biti 48 dinara, a u druge zemlje – 120 dinara.

Slanje težih pisama, od 21 do 50 grama u unutrašnjem saobraćaju naplaćivaće se 58 dinara, a u međunarodnom 200 dinara.

Dopisnica do 20 grama po novom će koštati 38 dinara, odnosno 100 dinara ako se šalje u svet, dok će se slanje malog paketa  do 50 grama u inostranstvo naplaćivati po ceni od 220 dinara.

Poštanske uputnice i post-net uputnice zadržaće sadašnju cenu u unutrašnjem saobraćaju.

Kada je reč o međunarodnom saobraćaju, novi cenovnik, između ostalog, predviđa da cene poštanskih uputnica ostaju nepromenjene, dok će više cene imati, između ostalog, rukovanje pošiljkom sa označenom vrednošću, kao i, na primer prenos neregistrovanih pisama ili dopisnica za koje nije plaćena ili je nedovoljno plaćena poštarina koji poskupljuje sa 80 na 100 dinara.

Postojeći cenovnici prestaju da važe 7. marta kada na snagu stupaju novi, objavljeni u Službenom glasniku.

Izvor: N1

Reklame