Foto: Pixabay

Zbog afričke kuge u Srbiji je uništeno oko 1,5 odsto svinja. Uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasala za 45 odsto, prenosi RTS.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije smatra da će svinjetina koja je u Evropi već poskupela 30 do 40 odsto poskupeti i kod nas. Kaže da će taj rast pogurati na gore i cene drugih vrsta mesa jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.

On je za RTS rekao da se očekuje poskupljenje svih vrsta mesa.

“Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići na gore, ali u razumnom nivou imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci“, kaže Bojan Stanić.

Nije realno očekivati značajniji pad trgovačkih marži

Komentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži.

Kaže da ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica.

„Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama“, rekao je Stanić.

Napominje da, sa treće strane, kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.

Zarada od žetve biće manja nego prethodne godine
Što se tiče žetve i zarade od primarnih poljoprivrednih proizvoda smatra da ne treba očekivati zaradu koju smo imali prošle godine.

Iako imamo 20 odsto veći rod pšenice nego lane, njena cena je pala za 22 odsto na svetskom tržištu.

Cena kukuruza je niža za gotovo trećinu, a značajno je na svetskoj berzi pojeftinila i sojina sačma.

Izvor: N1

Reklame