Foto: Zajecaronline
Reklame

U zaječarskom teatru danas je održana pres-konferencija povodom dva predstojeća festivala: 5. Festivala malih pozorišnih formi i 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Ove godine će pozorišne svečanosti u Zaječaru trajati 14 dana.

Naime, Festival malih pozorišnih formi biće organizovan od 11. do 15. oktobra, a „Zoranovi dani“, od 17. do 24. oktobra, uz predfestivalski program koji će biti priređen 16. oktobra. U pozorištu očekuju da će pozorišna sala biti ispunjena do poslednjeg mesta.

Vladimir Đuričić , direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” podsetio da je Festival malih pozorišnih formi nastao 2018. godine kao “Festival u festivalu”, a predstave su izvođene u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

Medjutim, nakon pojave Kovida 19, došlo je do promene plana, jer su prostorije bile privremeno oduzete zbog vakcinacije, pa je Festival malih pozorišnih formi organizovan kao poseban Festival i uvod u “Dane Zorana Radmilovica“.

I ove godine nastavlja se sa takvom praksom. Tokom festivala biće izvedeno ukupno 7 predstava od kojih 6 u takmičarskom programu, a jedna u pratećem programu
Festival malih pozorisnih formi otvoriće hit predstava „Knjiga o Milutinu“ koju igra fantasticni Nenad Jezdic, Narednih večeri biće izvedene predstave: „Кarmen“ Dramskog teatra iz Skoplja,Severna Makedonija, u izvođenju Biljane Dragičević Projkovski, „Petrijin venac“ Teatra na brdu iz beograda, u izvođenju Mirjane Кaranović, zatim duo drama „Prah“, rađena u koprodukciji JU Centra kulture i mladih Općine Sarajevo i Sarajevskog Udruženja dramskih umetnika “Altteatar”, Bosna i Hercegovina, u kojoj igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka. Poslednjeg dana Festivala malih pozorišnih formi biće odigrane dve predstave: „Prodavnica budućnosti“, JU Кulturno – sportskog centra Bugojno, Bosna i Hercegovina, u izvođenju Sanela Ugaraka i „Feliks i Doris“ Teatra Madlenijanm iz Beograda, u kojoj igraju Vanja Milačić i Vladimir Grbić.

U pratećem program festival, predstava Teatra „Fort forno ”, Bale i Reflektor teatra iz Novog sada „Žena iz Porto Pina“, prvi put u nasem gradu biće odigrana u prostorijama Jazz Caffe-a u sredu 12. oktobra.

“To je novina za nas i zelimo da vidimo kako će to nasa publika prihvatiti, s obzirom da je to česta pojava u nekim drugim gradovima kada su u pitanju slični festivali.”
U žiriju petog Festivala malih pozorišnih formi su: Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorista iz Nisa, Snezana Udicki direktorka Narodnog pozorišta u Vršcu i Branislav Nedić, direktor Narodnog pozorista u Kruševcu.

Kada je reč o 31. Festivalu “Dani Zorana Radmillovića” i ove godine smo se potrudili da dovedemo najbolje predstave iz susednih država, pa tako dolaze predstave iz: Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Mađarske, naravno i iz Srbije. „Zoranovi dani“ neće biti festival komedije. Tokom pratećeg programa, pa i samog festivala publika će pored komedije, moći da gleda i mjuzikle, anticke drame i predstave koje nas suočavaju sa bolnom prošlošću i za koje smatramo da treba da budu na jednom ovakvom festivalu.

Festival će 17. oktobra otvoriti predstava nastala u koprodukciji SNP iz Novog Sada, GDP „Gavela“ Zagreb, NP Sarajevo i ITF MESS Sarajevo, „Što na podu spavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Кokana Mladenovića, a već naredne večeri na repertoaru je „Tramvaj zvani želja“ po tekstu Tenesi Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, u koprodukciji BDP-a, BELEF-a i Teatra Ulises iz Zagreba . Tokom 31.“ Dana Zorana Radmilovića“ biće izvedena i predstava „Sportsko srce“ Zvezdara teatra koju je po tekstu Đorđa Milosavljevića režirao Milan Кaradžić.

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Radivojevića, predstavu rađenu u koprodukciji NP Beograd, Sterijinog pozorja iz Novog Sada i Fondacije „Novi Sad-evropska prestonica kulture“ publika može pogledati 20. oktobra, dok će se naredne večeri Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke predstaviti predstavom „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibeta. Mjuzikl Narodnog pozorišta Niš „Neki to vole vruće“ u režiji Aleksandra Marinkovića na programu je 22. oktobra, dok je predstava Ateljea 212 „Pristanak“ Nine Rajn u režiji Nebojše Bradića na repertoaru Festivala 23. oktobra.
Nepisano pravilo je da se zaječarsko pozorište predstavi sa festivalskom premijerom, tako da će ove godine naša predstava „Elektra“ biti odigrana u čast nagrađenih i zatvoriti Festival.

U okviru predfestivalske večeri, 16. oktobra, na dan kada je 1946. godine doneta odluka da se osnuje profesionalno zaječarsko pozorište, u 18.00h biće promovisan poslednji broj časopisa „Razvitak“ u izdanju naše ustanove, posvećen u celini preminulom osnivaču ovog časopisa, koji ga je uređivao 45 godina, pesniku Tomislavu Mijoviću, a koga je Branko Miljković nazvao princem srpske poezije. Od 19.00h biće prikazan film o našem teatru „Pozorište uprkos svemu- 75 godina zaječarskog teatra”, autorke Vanje Čolić, urednice dopisništva RTS-a u Zaječaru. Premijera televizijske verzije filma biće emitovana 13. oktobra u serijalu „Trag“ RTS-a. Iste večeri Pozorište iz Nikšića, Crna Gora, izvešće komediju „Boing, boing“.

Ono što nas posebno raduje je i da ćemo poslednje festivalske večeri, 24. oktobra predstaviti monografiju zaječarskog pozorišta, povodom 75 godina od izvođenja prve premijere „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova, 2. febraura 1947. godine.

U okviru pratećeg programa biće priređene promocije knjiga Milivoja Mlađenovića, Dragutina Balabana Bajke, Dragana Babića, i najnovija izdanja Sterijinog pozorja, priređena izložba Jugoslovenske kinoteke „Zoran Radmilović –život na filmu“, otvorena izložba slika dr Olge Mihailović.

Đuričić je naglasio da se, zahvaljujući razumevanju gradonačelnika, uskoro završava rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg “Memorijala Nikole Pasića” i ta zgrada će ubuduce biti muzej pozorišta, galerija i mesto gde će se promovisati knjige i razni drugi dogadjaji.
Upravo u toj zgradi, 19. oktobra u 12.00h biće priređen “Omaž Živojinu Pavloviću” gde će biti predstavljene fotografije kao i dnevničke zabeleske Živojina Pavlovića u prisustvu njegove dece, kako bismo se na taj način odužili jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih književnih i filmskih autora.

Reklame