Sanja Zlatković (46) i Ana Ćirić (45), krenule su iz Pirota na pokloničko putovanje do manastira Tumane, kako bi sakupile novac za lečenje sugrađanina Dimitrija Pešića (16) ali i za obnovu ikonostasa Crkve Roždestva Hristovog u njihovom gradu.

Prema njihovim rečima inicijator je bila Sanja, a Ana je rado prihvatila poziv svoje prijateljice. Prve noći su spavale u Kalni, druge u Grljanu kod Zaječara, a za danas im je kako ističu, cilj da dođu do Bora, gde će prenoćiti, a zatim nastaviti put ka manastiru.

“Plan je da u Tumane stignemo u nedelju. Krećemo se glavnim putevima, jer je puno bezbednije i sigurnije. Put je dugačak 240 kilometara, a planiramo da tu distance pređemo za šest dana”, ističu.

Kažu da su dobile blagoslov od sveštenika iz Pirota.

“Kontaktirala sam Anu, i ona je prihvatila da krenemo pešaka do manastira Tumane”, objašnjava Sanja kako se javila ova ideja za pokloničko putovanje.

Sanja Zlatković, ističe da se je ovim putovanjem želela da skrene pažnju javnosti, da je potreban novac za izgradnju ikonostasa Crkve Roždestva Hristovog u Pirotu, ali da je u međuvremenu saznala da je njihov sugrađanin, Dimitrije Pešić, imao nezgodu u kojoj je ostao bez noge.

“Njemu je potrebna pomoć od šest miliona dinara, tako da pešačimo u majicama sa njegovim likom, kao i brojem žiro računa, kako bi novac za njegovo lečenje bio sakupljen što pre”, govori Sanja.

Ana kaže da je poziv drugarice Sanje prihvatila odmah, i sada vidi da nije pogrešila.
“Odmah kada smo krenule iz Pirota, u mestu Sopot, pridružio nam se treći član – pas Lepa, koji je sa nama od ponedeljka. Pas juri gmizavce, a on nam je i zaštita od svega”, kaže Ana Ćirić.

Prema rečima naših sagovornica, od ponedeljka su prešle oko 100 kilometara, i da su prešle za sada više od planiranog.

“Pešačenje nije ni malo lako. Naročito kada je velika vrućina kao sada. Na nogama nemamo prst da nema otoka, ali odustajanja nema”, poručuju ove dve Piroćanke.

Sagovornice Glasa Zaječara ističu, da im stalno prilaze ljudi, i da im nude prevoz, ali kada čuju njihov razlog pešačenja, dobijaju podršku.

Dodaju da ljudi čim vide njihove majice sa brojem za pomoć, odmah ukucavaju broj i šalju SMS poruku za pomoć Dimitriju Pešiću iz Pirota.

Reklame